мај 27, 2024
Valjevo

Vojska pomaže JP Srbijašume u stabilizaciji tržišta peletom

Podelite post:

Foto: Arhiv

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume u krčenju šumskih puteva, da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta, kao i da se u narednih desetak dana očekuje potpuna stabilizacija na tržištu.

„Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP Srbijašume kod Кnjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače“

Istakla je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo, te da je država učinila sve što je mogla za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste.

„Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke. U 45 lokalnih samouprava je izvršena kontrola 151 privrednog subjekta, a njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok je kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je ponovila da se svakodnevno radi na tome da se stabilizuje tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta. „Verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije“, rekla je Mihajlović.

Ona se odgovarajući na pitanje novinara dotakla i teme zabrana uvoza ruske nafte od novembra, naglasivši da je do sada država naftu delom nabavljala i od drugih snabdevača i da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

„Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti. NIS sirovu naftu nabavlja preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a ni do sada nije u potpunosti kupovao rusku naftu, već je uvozio i iz Iraka i drugih zemalja. U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X