фебруар 28, 2024
Valjevo

SPS : Gradska vlast je nesposobna, bahata i nedorasla

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Obornici SPS-a održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje stavove u vezi za dve godine vlasti SNS-a u Valjevu i ocenili da je ta politička grupacija izigrala i prevarila gradjane obećanjima .

Socijalisti u obraćanju medijima izneli su ocenu da je „Ovo je nesposobna, bahata i nedorasla vlast“, nisu naveli nijednu pozitivnu promenu da su uradili  za predhodne dve godine vlasti, niti pozitivan događaj.

 

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović kaže da je jedna konferencija na kojoj bi se nabrojali svi neuspesi aktuelne vlasti , izvesno nedovoljna te i da ono što je navedeno nije sve što zapravo treba pomenuti.

„Grad Valjevo daleko nadilazi pojedinačne interese. Ono što će ostati zabeleženo nakon dve godine vladavine Lazara Gojkovića i njegove petorke jesu poduhvati poput rekonstrucije Ulice Vuka Karadžića koja je u finansijskom smislu i gradjevinskom smislu nešto što je pokazalo apsolutnu nekompetentnost ove vlasti. Probijeni su rokovi, ulica je koštala više 10 miliona nego što je rečeno, a o kvalitetu svedoči činjenica da je samo par dana nakon što je završena ulica, ona ponovo prekopavana i sečena jer je neko zaboravio da uradi kanalizaciju. Dokaz apsolutne nesposobnosti je Ulica Ljube Kovačevića koja već pet meseci nije završena. Ulica dužine 300 metara pet meseci nije završena. To je moćan simbol da neko ne može jednu ulicu od 300 metara da reši. Treća stvar je enormno povećanje komunalnih usluga“, rekao je Pavlović objasnivši da je vlast pokušala da uvredi inteligenciju gradjana rekavši da poskupljenje neće biti toliko koliko jeste jer je prećutan dodatak koji je uveden za prečišćavanje otpadnih voda.

Takođe, on dodaje, da je Toplana ukinula povoljnost za one koji su plaćali uredno račune. „Šta je povećalo cenu parkiranja? Koliko ste videli novih parkinga? O čemu se tu radi? Jedna od prvih odluka koju ćemo doneti kada sklonimo sa vlasti Lazar Gojkovića sigurno ćemo ukinuti naknadu za prečišćavanje otpadnih voda koja je pomalo i nezakonita.

Vrhunac je isplata solidarne pomoći u preduzeću Kolubara pri čemu je obuhvaćen i direktor koji kako je sam rekao na sednici Skupštine ima platu preko 100 000 dinara. To preduzeće ne pruža komunlnu uslugu već samo košta“, rekao je Pavlović koji se osvrnuo i na dodelu nagrade grada licu koje je kako je naveo , optuženo za najozbiljnije krivično delo. „Poslata je loša poruka svim žrtvama nasilja.

Imamo situaciju da je gradonačelnik platio pola miliona dinara Blicu za intervju koji nije doneo nikakav boljitak Valjevu. Taj novac je naših građana i to je deset prosečnih plata gradjana Valjeva. Tu su izmišljene Kancelarije za mlade i neke šale i zabave koje su organizovalii za Tešnjarske . Imamo i jedno urbanističko ruglo, to su selfi slova koje imaju ih i drugi gradovi ali slova su postavljena bez dozvole.

Grad koji izdaje dozvole prekršio je zakon o dozvolama. Zamislite to, rekao je Pavlović gde je i postavio pitanje: „Ima li čega u ovom gradu što vi radite nakaradno, a da vas je sramota? Imate li sramote iole malo ? Kad to sami shvatite gradjani će vas na izborima i sami skloniti „.

Pavlović je podsetio da kako kako navodi: „Eksperti gradonačelnika pa i on sam“ još uvek nisu pokazali diplome. Dok se dr Zoran Živković osvrnuo se na činjenicu da Valjevo nema Apoteku. „Nemamo dežurnu apoteku. Dug koji smo platili kao gradjani veći je od 107 miliona dinara i sad kažu čeka se koncensionar. Ali da li to znači da će grad dozvoliti da udjemo u jesen i zimu bez dežurne apoteke sa epidemijom virusa? Da li ćemo dozvoliti luksuz da roditelji male dece moraju po lekove u Šabac i Lazarevac?“, rekao je dr Živković koji se ujedno osvrnuo i na problem pasa litalica i orgomne odštete koje Vidrak i grad isplaćuju . „Vidrak je po zvaničnim podacima isplatio skoro 22 miliona odšete, a ono što posebno zabrinjava jeste da je zoohigijena u protekloj godini uhvatila i uklonila 306 pasa lutalica. Podaci pokazuju d aje najveći broj pasa uklonjen u blizinama škola i obdaništa. Dakle ponovo su ugroženi najmladji. Nonsens je odluka po kojoj ako želite odšetetu odlukom Skupštine iz 2016. godine morate da priložite i fotografiju psa koji vas je napao“, rekao je Živković.

Odbornik Dušan Mirković kritikovao je činjenicu da je Vodovod višestruko podigao cene umesto 32% koliko je najavljeno a realno poskupljenje iznosi 78% što ukazuje, objasnio je Mirković, da je voda u Valjevu skuplja od gasa koji dolazi u Srbiju i prelazi put od stotina kilometara , ali se takodje osvrnuo na zgradu Doma vojske za koju kaže da je nekada bila kultno mesto za okupljanje mladih generacija .

„Sad je zgrada u korovu i ruinirana. Prethodna vlast je pokušala da je zaštiti spolja , ali sada ova zgrada propada. U još grdnijem stanju je zgrada Radio Valjeva koja je takodje bila predvidjena za Gradsku kuću, Dom vojske za arhiv i biblioteku. Mi nismo uspeli da to rešimo jer nismo imali potporu sa Republike , ali sadašnja vlast ima podršku i zato apelujem da se ovi objekti završe i urede“, rekao je Mirković.

Milorad Minić govorio je o  urbanizmu na Divčibarama. „Doveli smo urbanistu sa strane koja se još nijendom nije oglasila i obratila što joj je obaveza, plan je povučen kada se struka pobunila. A šta vidimo? Da pojedini dobijaju dozvole za dva dana što realno nije moguće jer je za pribavljanje dozvola potrebno niz drugih saglasnosti. To je neozbiljno jer bez gradnje infrastrukture, na prvom mestu, kanalizacije nema realnog napretka na Divčibarama. Zamislite da u takvom stanju podnesete zahtev uveče, a do deset pre podne dobijete dozvolu. Pa 15 dana kad dobijete dozvolu treba da postavite tablu tek ne možete da počnete radove. Podsetiću da je svojevremeno održan sastanak svih Opština Valjeva, Mionice, Kosjerića na temu šta su planovi za Divčibare. Dogovoreno je da svi daju ideje, a ne ovako da otmemo Divčibare. Nema kanalizacije što je osnov, pa  gde će se ti objekti priključiti?“ upitao je Minić i apelovao da se kod razvoja Divčibara konsultuju i ostale Opštine, dodajući da će na nekoj od narednih konferencija govoriti o davaju ski staze u zakup.

Milena Dosković takodje je apelovala na gradsku vlast,gde je vlast i zamolila da grad nešto uradi po pitanju zgrade Arhiva koja propada iako pokriva ne samo Valjevo već i ostale Opštine u Kolubarskog Okruga.

„Problem je prihvatnog depoa, zgrada je počela da se urušava, uradjen je projekat za sanaciiju, ali mu je istekao rok i sad imamo informaciju da se radi novi , ali se u medjuvremenu zgrada urušila skroz. Apelujem i molim gradsku vlast da reše ovaj problem depoa jer nema više prostora nismo u stanju da primamo materijal ,a  obavezani smo zakonom da arhivsku gradju primamo“, rekla je Dosković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X