април 24, 2024
Valjevo

Vlada Srbije počinje sa merama štednje struje

Podelite post:

Foto: Arhiv

Vlada Republike Srbije donela je na sednici u subotu zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima takva vrsta rasvete nije neophodna, saopštili su na svom zvaničnom sajtu.

Kako su naveli, počev od subote uveče, u planu je isključenje dekorativne rasvete.

„Na zgradi Vlade Srbije, zgradi Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, zgradi Predsedništva, kao i na drugim zgradama i objektima gde nije neophodna, rasveta će biti ugašena“, kazali su iz vlade.

Ovim putem, uputili su apel i drugim institucijama da slede sličan obrazac radi uštede energije.

„Vlada apeluje i na druge institucije i organizacije da primene ovu preporuku kao primer odgovornog i racionalnog ponašanja, kako bismo zajednički dali doprinos u rešavanju izazova energetske krize sa kojima se suočava veliki broj zemalja“, upozorili su putem saopštenja.

Ministarstvo energetike uskoro će predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, lokalne samouprave, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Kako je navela ministarka Zorana Mihajlović, predložiće se određene preporuke za štednju, pre svega kada je reč o državnoj upravi, preduzećima u državnom vlasništvu, gradovima i opštinama, državnim ustanovama, kao i za privredu i domaćinstva.

„Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi. Takođe, sva JP treba da naprave plan uštede i da taj plan sprovode“, poručila je Mihajlović .

Ona je napomenula da, kada je reč o domaćinstvima, apeluje odavno na sve da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje sa otvorenim prozorima, da gase uređaje koje u tom trenutku ne koriste, da takođe za grejanje ne koriste električnu energiju, već da koriste druge energente.

„Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne“, rekla Mihajlović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X