мај 21, 2024
Valjevo

Sindikati HK Krušik: Odgovor poslovodstvu „Vaš kraj upravljanja našom fabrikom“

Podelite post:

Foto: Arhiv

Saopštenjem za javnost na nedavno obraćanje rukovodstva kompanije HK Krušik , odgovorila su sva četiri Sindikata. Saopštenje sindikata prenosimo u celosti:

“Dugo smo razmišljali kako da Vam se obratimo…Uvek se onom kome zvanično pišemo obraćamo sa poštovanjem,Vama, nažalost ne možemo.

,,Rukovodstvo” konačno ima reakciju na nešto. Napisali ste da ste ,,prinuđeni”,reč koja će se jako primenjivati u narednom periodu.

Dolaskom novog rukovodstva kažete da je došao kraj prethodnog perioda, kada je generalni bio tehnički direktor ili se varamo. Opet ste hteli da budete oštri i kategorični, a ispali krivi.Kraj ironije,neprikosnovenih privilegija mislimo da još uvek traje.Izuzetno ste priilegovani sa Vašim kancelarijama,klimama,sanitarnim prostorijama,Vašim ogromnim mesečnim primanjima.

Kraj koji je došao i koji se nadzire je Vaš kraj upravljanja našom fabrikom.

Lepo je ipak,u Vašem tekstu, kada naiđemo na sopstveno priznanje za loša dela koja ste uradili.Prošlo vreme ogromnih dugovanja,a za vreme Vaše vladavine dolaze sudski izvršitelji da popisuju imovinu fabrike.Sećate se kakve ste manevre izvodili sa vozilima po šumi?

Sindikati su po Vama napravili dugove, zar ne?Postoji i ona druga opcija opravdanja „nismo mi,mi smo tako zatekli” Niste bili upućeni dok ste čekali da se popnete jednu stepenicu više.

Znate,više puta još pre 4-5godina ,možda i više sindikati su upozoravali na nekontrolisani prijem radnika. Znali smo da ćemo doći u ovakvu situaciju,da će radnici raditi za minimalac,da nećete moći da ih ispoštujete. NIKADA NIKO NIJE MOGAO DA SE PRIMI U RADNI ODNOS BEZ POTPISA DIREKTORA, tako da sindikalno zapošljavanje ostavite za nekoga ko nije odavde,zaista je besmisleno.

Sindikalni dzepovi su prazni,zaista prazni,jer između ostalog sindikati moraju da kupe poklone za decu svojih radnika kada dolazi Deda Mraz. Vi niste ni to malo sreće mogli da im obezbedite…Ipak su to deca. Ne ulazimo u cifru koja je potrebna za to. Koliki su Vaši troškovi prezentacije,kafa i slično. Naći nekog sponzora za Vas je ipak komplikovano,iako imate velika svetska interesovanja za naše proizvode,plus tvrdite kako ste Vi uz državu…eee kamo sreće.

Radnici koji su primani već imaju i po 11 godina radnog staža.Nakon svega Vi ste se sada posle toliko vremena drznuli da kažete da su niskokvalifikovana radna snaga,a do sada su Vam bili dobri. Koliko su oni do sada zaradili fabrici novca, koliko su obezbedili i Vama plata, koliko su prekovremenih,ne sati i dana,već meseci imali? Radili na određeno i iz meseca u mesec strahovali da li će im ugovor biti produžen ili će pred kraj radnog vremena poslednji dan u mesecu biti pozvani u kadrovsku službu da se razduže.Radili,ćutali,trpeli.

Da li ste se zapitali ko ih obučava i imaju li adekvatne uslove za sticanje znanja i iskustva? Pa zar Vi, SRAM VAS BILO ne znate da je Vaš posao obezbediti nov posao, obuka radnika, prekvalifikacija, obezbeđivanje ličnog dohotka.TO JE VAŠ POSAO, AKO NE MOŽETE DA GA RADITE IDITE ODMAH!!!

Tvrdite da odgovoran i posvećen rad postaje ključno merilo vrednosti zaposlenog. Pa zna svaki radnik da je tako,uvek je tako i bilo.Radnik zna,znaju i poslovođe, ali Vi ne znate i nemate smisla da to nagradite, SRAM VAS BILO!!!

Koliko je slučajeva bilo da na Vaše zahteve radnik ili poslovođa pokuša da bude odgovoran i kaže da ne može nešto da se uradi,tražeći bolje uslove ili kvalitetniji materijal,a kao odgovor dobije kaznu.

Niste u situaciji bili da radnicima obezbedite ljudske uslove za obavljanje osnovne nužde,sanitarne prostorije su nam kao da smo u logoru .Hranimo se u skoro, nehigijenskim uslovima. Koliko je ljudi angažovano za higijenu u pogonima, a koliko u upravnoj zgradi…SRAM VAS BILO!!!

Stalno pominjete cifru za plate,ogromna Vam.Malo ste radnicima smanjili plate,pa i regres pominjete da smanjite a Vaša primanja stotine hiljada dinara naspram radničkih 40 000 i to na radnim mestima sa najvećim otežanim uslovima rada.

Uspeli ste da naterate ljude da napuštaju fabriku, kako radnike tako i inženjere.Da li je to bio cilj ili je ipak bilo ispravno uposliti sve te ljude? To su Vaše mere,planovi,taktike,to je Vaš rezultat.

Zašto ne kažete koliko je tužbi podneto protiv Vas od strane oštećenih radnika? Kažite slobodno koliko ste sudskih sporova dobili?Rušite ugled, ne samo fabrike, već i cele vojne industrije,grada. Užas. Nećemo o razgovorima koje ste imali sa njima i Vašim predlozima o povlačenju tužbi.

Sindikati su pokušali da sa Vama sarađuju,da zajedničkim snagama obezbedimo pristojnu platu,ali ne vredi.Stalno odlažete,vučete pogrešne poteze,a sve na štetu radnika.Kasnimo nažalost sa sindikalnim aktivnostima,ali izborićemo se jer pravda je na našoj strani,država takodje uz nas ,ne uz Vas,jer mi iznosimo činjenice ne živimo u bajkama kao Vi.

Shvatite da sindikat nisu pojedinci ,da su to radnici,njihova mišljenja i njihovi životi.I oni treba da žive,da vrate kredite,da kupe svojoj deci sve što je potrebno za srećno detinjstvo i obrazovanje.Nemojte da Vam pokazujemo koliko nas je zaista i koliko imamo članova i simpatizera.Vi se drzite 15% i 10%.Tragedija je što jako mali broj Vas u odnosu na jako veliki broj radnika radi to što radi,a na štetu ogromne većine.

Sindikati sprovode mišljenje radnika,svidelo se to Vama ili ne,preduzete su mere koje će vrlo brzo pokazati koliko ste pogrešili.

Na kraju svega,činjenice govore i o prošlom i o sadašnjem vremenu,a danas imamo sve više nesreća u fabrici,sve teže uslove za rad uz obavezno sve manje plate.Znamo da Vi to ne osećate,ali nastavite da koristite Vaš ograničeni vokabular,da izdajete saopštenja i da se pravdate.Sve to zvuči kao stari gramofon i ploča koja se vrti,a koju više niko ne sluša.Gospodo,pa čak su i muzički diskovi prošlost,koriste se memorijske kartice,a Vi gramofon pa gramofon.Što ne ide -ne ide.

Kako se prosuto perje ne sakuplja,kao i napisane laži o sindikatima,poručujemo menadzmentu Krušika da vode računa šta izgovaraju i tvrde,jer mi kao sindikati ovim saopštenjem stavljamo tačku.Nemoj posle, nismo znali!

Valjevo,31.08.2022.god.

REPREZENTATIVNI SINDIKATI HK KRUŠIK

SAMOSTALNI SINDIKAT HK KRUŠIK

SINDIKAT SLOGA HK KRUŠIK

SINDIKAT NEZAVISNOST HK KRUŠIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X