мај 20, 2024
Valjevo

Potražnja za pećima na drva raste, rastu i cene

Podelite post:

Foto: Freepik.com

Ove godine pripreme za zimu su intenzivnije nego ranije, a razlog je poznat i to na svetskom nivou – poskupljenje energenata, ali i moguća nestašica električne energije.

Ljudima u Srbiji koji žive u manjim mestima ili selima je lakše, jer većina njihovih domaćinstava ima peći-šporete koji koriste drva, ugalj ili pelet. Onima koji žive u velikim gradovima predstojeća zima može biti problem ukoliko dođe do restrikcija električne energije, odnosno nestašice gasa, a takav scenario je sve izvesniji.

Zbog svega navedenog i prodaja peći koje koriste drva, pelet ili ugalj je u porastu. Kako za naš portal kažu u firmama koje se bave prodajom ovih vrsta grejnih tela, potražnja još uvek nije prevelika ali raste, pa svakako očekuju povećanje prodaje u narednom periodu.

Trgovci kažu da je prodaja šporeta i peći na drva malo porasla, ali da još uvek nije „planula“.

„U odnosu na prošlu godinu postoje indikatori da je prodaja u blagom porastu. Naime, prodali smo prošlogodišnje zalihe, što se prethodnih godina nije dešavalo. Doduše, još uvek je leto, te postoji mogućnost da će se prodaja pojačati na jesen“.

Takođe su nam rekli da je zabeležen priličan rast cena šporeta od čelika, jer je je ovaj materijal poskupeo.

„Zbog toga su nam određene marke šporeta na drva poskupele za više od 20.000 dinara. Na primer, za Plamen koji je koštao 70.000 sada treba izdvojiti 94.000 dinara. Moguće je da zbog toga ljudi još uvek osmatraju situaciju“, kažu trgovci.

U nekim drugim delovima Srbije potražnja je veća. S obzirom na sve što se dešava, peći na drva su traženije.

„Na prodaju utiču najave da će biti problema sa energentima, te se tako peći na drva dobro prodaju, potražnja je veća“, ističu trgovci i dodaju da su zalihe od prošle godine već odavno prodate.

Donekle, cene zaista ne mogu puno da utiču jer ima raznih vrsta peći, te se one kreću od 30.000 do 110.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X