јул 14, 2024
Valjevo

ZAŠTO NEMA DOVOLJNO MLEKA NA RAFOVIMA PRODAVNICA U SRBIJI?

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Rafovi pojedinih trgovina bili su nešto manje snabdeveni mlekom, nastala je panika na društvenim mrežama i to je navelo građane da kupuju mnogo više nego što im treba, kažu stručnjaci.

Nestašica mleka o kojoj se poslednjih dana govori u Srbiji nastala je, pre svega, zbog panične kupovine ove namirnice, objašnjavaju stručnjaci. U jednom trenutku, tokom leta, rafovi pojedinih trgovinskih lanaca bili su nešto manje snabdeveni mlekom zato što su neodgovorni pojedinci iskoristili da rašire paniku na društvenim mrežama, pa je krenula nekontrolisana kupovina.

To je, naravno, dovelo do nestašica, pa su pojedine radnje već ograničile kupovinu mleka na litar ili dva po osobi!

foto/informer

Tražnja raste

Trgovci potvrđuju da im u poslednjih nekoliko nedelja stižu nešto manje količine mleka, ali i da građani znatno više kupuju ovu namirnicu. Sve je počelo nedostatkom dugotrajnog mleka, ali je ubrzo postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti, jer su ljudi u panici pokupovali sve!?!

– U poslednjih nekoliko nedelja primetna je veća potražnja kupaca za mlekom, a beležimo i znatno manje isporuke naših dobavljača. To je razlog što neke od prodavnica, u nekom trenutku, mogu ostati bez mleka u ponudi. U stalnom smo kontaktu sa proizvođačima mleka i trudimo se da na optimalan način raspodelimo količine koje nam dostavljaju – rekli su nam u kompaniji „Merkator-S“.

Stočari traže hitan sastanak

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiću u kome zahteva hitan sastanak na kome bi se dogovorili o pomoći države stočarima u žitaricama.

– Tražimo hitan sastanak radi dogovora o pomoći proizvođačima goveda, svinja i ovaca u žitaricama kako ne bi i ovo malo stočnog fonda otišlo na prinudno klanje – navedeno je u pismu.

Dodaje se da stočari traže i formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati u Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i Skupštinskom odboru za poljoprivredu. U pismu je navedeno da će na sastanku predložiti niz mera kako bi se zaustavilo „gašenje“ stočarstva i iseljavanje stanovništva iz sela.

Agroanalitičar Branislav Gulan navodi da potrošači brinu zbog sveprisutne krize, pa zbog toga tražnja dodatno raste.

 Ljude je malo uhvatila panika, kao kada smo pre izvesnog vremena imali sličnu situaciju sa šećerom… Međutim, činjenica je i da proizvodnja u stočarstvu opada dva do tri odsto godišnje već duže vreme. Mi smo 2002. godine imali u stajama 1,2 miliona krava i junica, dok ih sada imamo tek 400.000! Samim tim proizvodimo i mnogo manje mleka. Razlozi za to su brojni, nema stočne hrane, nema dovoljno sistemske podrške, mleko je jeftino, pa se proizvodnja ne isplati – zaključuje Gulan.

Poznavaoci prilika navode da je proizvodnja mleka u julu ove godine bila za deset odsto manja u odnosu na jul prošle godine, dok je otkup mleka manji jer je manje i krava. Oni napominju da je neophodno donošenje mera za pospešivanje stočarstva, kao što su povećanje subvencija stočarima, povlašćene cene usluga veterinarskih službi, davanje povoljnih uslova za mleko i meso u zamenu za kukuruz iz robnih rezervi.

foto/valjevonadlanu.rs

Ograničena cena

Prema odluci Vlade Srbije, maksimalna dozvoljena cena mleka povećana je za šest dinara i ograničena do kraja septembra. Maksimalna maloprodajna cena mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 119,99 dinara, dok je dosadašnja cena iznosila 113,99 dinara. Upravo to mleko od 2,8 odsto mlečne masti nemoguće je naći u prodavnicama.

Pomoć farmerima

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže da mleka nema jer je potražnja povećana zbog straha potrošača da ga neće biti, ali i da u Srbiji postoji problem sa nedostatkom muznih krava i gazdinstava koja se bave proizvodnjom mleka.

– Mleka će biti u dovoljnim količinama, ali sada je poslednji trenutak da se svi koji smo u ovom poslu dogovorimo kako možemo da pomognemo našim farmerima. Ako nema krava, nema teladi, nema ni mleka, a u budućnosti to može da dovede i do nestašice teletine i junetine – upozorava Budimović.

Dnevno 700.000 litara mleka manje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava u poslednjoj deceniji smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava proizvodnja mleka je ugašena. U poslednje tri godine od domaćih farmera stiže drastično manje mleka.

U 2019. to je bilo više od 1,5 milijardi litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X