јун 16, 2024
Valjevo

15. Ovčarska izložba i 4. Festival jagnjećeg pečenja u nedelju u Pričeviću

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Ovogodišnja „Ovčarska izložba“ i 4. Festival jagnjećeg pečenja, biće održani u nedelju, 18. septembra u Pričeviću, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“ Dragutin Kuzmanović.
Kuzmanović je pozvao sve odgajivače ovaca pramenke sjeničke rase, kao sve “majstore koji peku jagnjad i spremaju jagnjeći gulaš” da se prijave za učešće na ovogodišnjoj Ovčarskoj izložbi i Festivalu jagnjećeg pečenja.

„Veliko mi je zadovoljstvo da posle dve godine pauze najavim 15. Ovčarsku izložbu i 4. Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću. Što se tiče 15. Ovčarske izložbe, imaćemo 28 učesnika, koji će izložiti preko 200 grla, tačnije 210 grla sjeničke pramenke. Za sada još uvek primamo prijave što se tiče takmičenja u pripremanju jagnjećeg pečenja i pravljenju jagnjećeg gulaša, preko 40 ekipa će se takmičiti. Imamo i preko 30 poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda i domaće radinosti.

Ovom prilikom bih pozvao sve naše drage sugrađane, poljoprivrednike i meštane iz celog Kolubarskog okruga i cele naše Republike, da 18. septembra dođu u Pričević, uveličaju našu manifestaciju i da to bude pravi reprezent grada Valjeva i svih naših poljoprivrednika koji su uzeli učešće u ovoj maniofestaciji“, poručio je Kuzmanović.

Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Valjevo je u okviru svoje nadležnosti za ovu 15. tradicionalnu izložbu ovaca sjeničke rase obišla celokupan teren Kolubarskog okruga i odabrala 28 najboljih odgajivača sa oko 210 najreprezentativnijih grla ovaca sjeničke rase na ovom prostoru.

„Na osnovnu naših podataka koje smo prikupili sa terena, to je negde oko 210 grla. Normalno je da u strukturi od 210 grla se radi pre svega o kolekcijama odraslih ovaca, mlađih ovaca, dviski, a da se muška grla izlažu pojedinačno, pošto mi nismo predvideli da imamo muške kolekcije za izlaganje. Ono što smo primetili, imajuću u vidu da je ove godine dug i sušni period, uticalo je na to da proizvođači nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljno količine hrane i da smo očekivali da životinje budu malo lošije kondicije. Na našu veliku sreću, mi smo kod poljoporivrednih gazdinastava kod kojih smo vršili izbor grla za izložbu, naišli na sasvim suprotnu situaciju i videćemo svi zajedno kada budemo bili u Pričeviću da su grla u jednoj pristojnoj, slobodno mogu reći u pravoj iložbenoj kondiciji, što nas veoma raduje. Želim da se zahvalim poljoprivrednim proizvođačima, koji su se pored ovog teškog vremena i teške godine, vrlo rado odazvali da učestvuju ponovo na ovoj manifestaciji“, rekao je dr Radoslav Vujić, predsednik Komisije za odabir grla koja će se takmičiti na izložbi.

Poziv za učešće u ovoj manifestaciji uputila je i Mira Mirković iz Udruženja Festivala jagnjećeg pečenja, sa željom da Pričević koji je asocijacija na dobru jagnjetinu ostane i dalje po tome poznat.

Tokom manifestacije u školskom dvorištu i na fudbalskom terenu u Pričeviću biće prikazana najbolja grla pramenke sjeničkog soja kao i domaći proizvodi poljoprivrednika: ovčije peglane kobasice, ovčijeg sira, rakija, džema, pekmeza, slatka, meda kao i narodnih rukotvorina.  prehodnih godina .

15. Ovčarska izložba i 4. Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću počinje 18. septembra od 10 časova ocenjivanjem grla pramenke sjeničkog soja. Na izložbi biće izloženo preko 200 grla od 28 odgajivača.

Svečanost otvaranja 15. Ovčarske izložbe i 4. Festivala jagnjećeg pečenja u 12 časova ispred škole „ Ilija Birčanin“ u Pričeviću uz bogat kulturno – umetnički program.

Prijatelji manifestacije: FSH Unip Plus, Dunav osiguranje, Agromarket, Dal Osecina, Metalorad, Petent co.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X