април 19, 2024
Valjevo

Počela posebna sednica o KiM u Skupštini Srbije

Podelite post:

Foto: Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Na dnevnom redu sednice je jedna tačka – Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Prema planu, parlamentarcima će se najpre obratiti predsednik Aleksandar Vučić koji će govoriti i trenutnoj situaciji, ali i tome kakav će odgovor biti na (ne)pristojnu ponudu ili, kako je on već rekao, „novu armaturu“ dijaloga Beograda i Prištine koji su mu nedavno predstavili izaslanik EU Miroslav Lajčak, pojačan izaslanicima nemačkog kancelara Olafa Šolca, Jensom Pletnerom i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Emanuelom Bonom.

Zatim će govoriti šefovi poslaničkih grupa kojima će predsednik odgovarati na pitanja, dok će se drugog dana rada diskusija nastaviti po redosledu prijavljenih poslanika.

Prema našim informacijama, raspravu će sa balkona pratiti predstavnici Srba sa KiM, članovi diplomatskog kora, a pozvani su i predsednici palamentarnih stranaka koji nisu poslanici, pa će i oni moći da prisustvuju sednici. Među njima su, na primer, Dragan Đilas iz SSP, i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke.

Poslanici su dobili izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, u kojem je na nešto više od 50 strana navedeno o čemu se sve do sada razgovaralo po oblastima: Zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, telekomunikacije, evropske intergacije, katastar, matične knjige, carinski pečat, diplome, sloboda kretanja, regionalno predstavljanje, integrisano upravljanje prelazima, zvanične posete i oficiri za vezu, naplata carine, razvojni fond za tzv. sever Kosova, osiguranje vozila, slobodna trgovina, most i „Park mira“ u Kosovskoj Mitrovici, civilna zaštita, sporazumi i dijalog privrednih komora, transport opasnog tereta i nestala lica. Ovo će ujedno biti i teme u okviru kojih će se kretati diskusija .

Oko Doma Narodne Skupštine primetno je prisustvo pripadnika policije.

Predsednik Vučić će na sednici odgovarati na pitanja poslanika, a očekuje se da će sednica trajati i sutra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X