мај 28, 2024
Valjevo

Struja za privredu uskoro poskupljuje na 120 evra po megavat času

Podelite post:

Foto: Bif.rs

Vlada Srbije uskoro će javnosti saopštiti odluku o novom poskupljenju električne energije za privredu sa 95 na 120 evra po megavat satu.

Nova cena će biti obelodanjena znatno pre kalendarskog kraja tekuće godine. Prema mišljenju stručne javnosti to će predstavljati novi udar na privredu, naročito onaj njen deo koji u potpunosti u proizvodnom smislu zavisi od struje, a ceh će, kao po običaju, platiti potrošači koji će se suočiti sa većim cenama proizvoda i usluga, prenosi Beta.

Poskupljenje će dovesti do novog inflatornog udara koji će dodatno sniziti i onako nizak životni standard građana u kriznim uslovima, nastalim usled epidemije korona virusa i ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Podsećanja radi, 30. avgusta Vlada Srbije je saopštila da će cena električne energije za privredu, koju snabdeva Elektroprivreda Srbije (EPS), sa 75 evra za megavat-čas skočiti na 95 evra za megavat-čas.

Iako se u Srbiji cene struje za privredu, za razliku od onih za građane koje su regulisane, formiraju na slobodnom tržištu, vlada se odlučila da u kriznim uslovima interveniše u novembru prošle godine kada je EPS-u, koji je u vlasništvu države, naloženo da ne menja ugovore svim privrednim klijentima kojima ugovori ističu u tom mesecu.

Ta ista odluka je produžena i na decembar, nakon čega je propisano da cena struje za privredu bude 75 evra po megavat-času. Ta cena je bila aktuelna do 1. septembra od kada je na snazi važeća u iznosu od 95 evra za megavat sat.

Kako “ Valjevonadlanu.rs“ saznaje u izvorima bliskim Vladi Srbije cilj nadležnih je da se cena struje za privredu diže u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

Energetski analitičar Gavrilović nema dilemu da će na poskupljenje struje privreda reagovati poskupljenjem svojih proizvoda.

„Postoji dosta industrijskih preduzeća koja koriste struju u svom proizvodnom procesu. Od pekara pa sve do livnica i železara. Kada se poveća cena struje koju koriste te firme nemaju drugu mogućnost sem da povećaju cenu svojih proizvoda. Dakle, građani će zbog poskupljenja struje za privredu, proizvode koji su im nužni plaćati skuplje, a inflacija će rasti“, ocenio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, neće svi u privredi moći da izdrže povećanje cene struje, pa će neke firme propasti i otići u bankrot ili stečaj dok će druge morati da šalju zaposlene na prinudni odmor.

Stručnjak za energetiku Vojislav Vuletić smatra da u konkretnoj situaciji u kojoj dolazi do poskupljenja struje nema uslova da privreda smanji svoje rashode te i on ističe da je poskupljenje proizvoda neminovno.

„Nalazimo se u situaciji u kojoj Srbija ne proizvodi dovoljno struje za sopstvene potrebe. Shodno tome prinuđeni smo da uvozimo struju iz inostranstva, a to košta. Zbog toga je logično što cena struje raste, a privreda će morati da odgovori na to povećanjem cena svojih proizvoda. Na taj način će se teret poskupljenja struje preliti na kupce, a inflacija će rasti“, rekao je Vuletić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X