јул 16, 2024
Valjevo

HPV vakcina dostupna u Domu zdravlja za decu od 9 do 18 godina

Podelite post:

U Srbiji je letos prvi put počelo davanje HPV vakcine protiv karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna nego preporučena i besplatna je za uzrast od devet do 19 godina. Uprkos letnjem raspustu i sezoni godišnjih odmora interesovanje je bilo veće od očekivanog: od 182 doze najsavremenije devetovalentne vakcine Gardasil-9, koliko je Dom zdravlja Valjevo ukupno dobio u više navrata, utrošeno je 87.

Vakcina se daje u Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja, u kojoj su ovog septembra započeli sistematičan način obaveštavanja učenika i roditelja, o čemu govori načelnica službe dr Valentina Marković:

– Uz poziv za redovnu vakcinaciju protiv difterije i tetanusa po Planu i programu obavezne imunizacije u osmom razredu, kao i prilikom redovnog sistematskog pregleda sedmaka, roditelji dobijaju informaciju i preporuku da se deca mogu tada vakcinisati i protiv Humanog papiloma virusa, kako bi se zaštitila od polno prenosivih bolesti. Mi inače od septembra krećemo sa redovnim sistematskim pregledima i vakcinacijom. Uz poziv školama sa terminima za učenike osmog razreda za redovnu imunizaciju, dodali smo i informaciju o HPV vakcini koju besplatno mogu dobiti, uz saglasnost roditelja.

Uz to smo poslali i flajer o HPV vakcini, kako bi se potpunije informisali. Takvim obaveštenjem mislimo da možemo postići veći obuhvat dece, a svakako ih mnogo podrobnije informisati o njenoj dostupnosti i značaju.

Dr Marković ističe da je HPV vakcina važna jer štiti od vrlo zastupljenog karcinoma grlića materice. Mnoge države koje su ovu vakcinu uvele u kalendar imunizacije za 80-90 posto su smanjile oboljevanje od ovog tumora, što je izuzetno visoka uspešnost i dovoljno govori koliko je važno probuditi svest kod našeg građanstva radi zaštite od ove bolesti.

Deca uzrasta od 9 do 15 godina vakcinu primaju u dve doze, s tim što druga sledi posle 6 do 13 meseci. Stariji od 15 je primaju u tri doze – druga je posle dva meseca, a treća posle šest meseci.

U prethodnom periodu u Domu zdravlja Valjevo najviše su se vakcinisala deca uzrasta 14-15 godina, ali i mladi do 18 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X