јун 20, 2024
Valjevo

DA BUDEMO ISTI: Održana tribina o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju žena sa invaliditetom

Podelite post:

Članica “Inicijative žena sa invaliditetom za unapređenje seksualnih i reproduktivnih prava” i saradnica Organizacije za podršku ženama s invaliditetom “Iz kruga Vojvodina”Svetlana Janković Beljanski, održala je tribinu sa ženama iz valjevskih udruženja cerebralne paralize i multiple skleroze.

Cilj tribine je osnaživanje žena sa različitim vrstama invaliditeta za samozastupanje i osvešćivanje važnosti seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja. U razgovoru održanom u Muzeju zavičajnih pisaca učestovala je i dr Ivana Rakić, ginekološkinja u Domu zdravlja Valjevo.

Tribina je održana u okviru projekta “Unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena sa invaliditetom kroz povećanje njihovog kapaciteta za zagovaranje i senzibilizaciju zdravstvenih radnika”. Projekat realizuje Оrganizacija za podršku ženama s invaliditetom “Iz kruga Vojvodina”u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA). Projektne aktivnosti će realizovati članice Inicijative iz Novog Kneževca, Užica, Temerina, Vranja, Raške i Valjeva.

Cilj projekta je da se poveća nacionalni kapacitet za pružanje integrisanih usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom, da se omogući da žene sa invaliditetom donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, uz poštovanje njihovih ljudskih prava i dostojanstva.

Svetlana Janković Beljanski je prisutnim ženama predstavila značaj i ciljeve projekta,navodeći da osim osvešćivanja žena sa invaliditetom o važnosti seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja i njihovog osnaživanja, ovaj projekat senzibiliše zdravstvene radnike, tako da je u julu održana edukativna sesija u Ginekološkoj službi Doma zdravlja u Valjevu. Saradnja je nastavljena gostovanjem dr Ivane Rakić na ovoj tribini. Svetlana je navela mogućnost organizovanja pregleda žena sa invaliditetom u Domu zdravlja, što je potvrdila i dr Rakić.

 

Doktorka Ivana Rakić sa odeljenja ginekologije pružila je podršku okupljenim ženama i ponudila sve vidove pomoći i saradnje.

– Drago mi je da možemo neposredno da razgovaramo o problemima koje imaju žene sa različitim vrstama invaliditeta. Znam da su u našoj zemlji žene sa invaliditetom prepoznate kao aseksualne, skrajnute u svojim porodicama i uzajednici. Dom zdravlja je pristupačan i imamo adekvatnu opremu kako bismo obavili preglede žena sa invaliditetom. Važno je da žena bar jednom godišnje dođe na preventivne preglede zbog sve zastupljenijeg karcinoma grlića materice, a sada su za mlađe osobe i u Srbiji dostupne vakcine protiv Humanog papiloma virusa, koji je izazivač ove bolesti – rekla je dr Ivana Rakić.

Istaknuto je da je veći problem doći do zgrade Doma zdravlja, nego se kretati u samom Domu zdravlja. Prisutne žene su iznosile deo svojih problema i prepreka s kojima se suočavaju i postavljale konkretna pitanja doktorki Rakić. Organizacija “Iz kruga Vojvodina” je, u saradnji sa UNFPA, sprovela nekoliko inicijativa koje su bile usmerene na jačanje kapaciteta žena sa invaliditetom za samozastupanje i zagovaranje seksualnih i reproduktivnih prava u navedenih šest lokalnih zajednica, među kojima je i Valjevo. Zahvaljujući intenzivnoj mentorskoj podršci žene sa invaliditetom su osnažene da mapiraju postojeće barijere na planu očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, da ih prezentuju javnosti i ključnim akterima lokalne zajednice, kao i da sprovedu konkretne akcije zagovaranja za poboljšanje situacije.

Pored uspešnih akcija, neposredan rezultat bilo je i osnivanje mreže “Inicijative žena sa invaliditetom za unapređenje seksualnih i reproduktivnih prava” Nastavkom projektnih aktivnosti dodatno se podržava i osnažuje kapacitet mreže u opštinama u kojima je ostvaren vidljiv napredak, kao i za proširenje njenog delovanja na druge lokalne sredine.

Projektom su predviđeni paralelni edukativni programi, kako za žene s različitim vrstama invaliditeta, u cilju njihovog osnaživanja za samozastupanje i osvešćivanja važnosti seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, tako i za medicinske stručnjake kako bi se unapredilo njihovo postupanje sa ženama sa invaliditetom na ginekološkim odeljenjima, bez diskriminacije i komunikacionih barijera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X