април 23, 2024
Valjevo

Srbija na računu ima 253,7 milijardi dinara

Podelite post:

Foto: Arhiv

Na računu imamo 253,7 milijardi dinara, što je više od dve milijarde evra, nemamo problem sa „keš flou“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu.

Javni dug iznosi 53,7 odsto, dodao je Vučić i istakao da Sjedinjene Američke Države duguju 1.000 puta više od Srbije. Prema njegovim rečima, problem je dalje jačanje američkog dolara. 

Vučić je u svom izlaganju u subotu ponovio da će od 1. novembra povećanje penzija će biti devet odsto, a onda od 12,1 odsto od 1. januara. Ukupno povećanje penzija zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto.

Predsednik Srbije je rekao i to da će do kraja godine država pomoći mladima sa po 5.000 dinara, a oni bi trebalo da se prijave za pomoć do 15. decembra.

On je istakao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Govoreći o prilivu direktnih stranih investicija, ukazao je da su one na kraju trećeg kvartala iznosile tri milijarde i 11 miliona evra, što je dosadašnji rekord i 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po njegovoj proceni te investicije će do kraja ove godine biti između 3,65 milijardi i 3,9 milijardi evra, što će biti više nego u rekordnoj 2021. godini.

Istakao je da su značajno uvećane kineske i japanske investicije u Srbiji.

„Investicije nam život znače. One nam obezbeđuju sigurnost“, rekao je Vučić i dodao da će u narednih godinu dana biti izgrađeno pet auto-puteva, odnosno brzih saobraćajnica.

Naveo je da će auto-put do Kruševca biti završen do kraja godine, tako da će se do tog grada iz Beograda stizati za sat i deset, sat i petnaest minuta.

„Očekujemo završetak i brze saobraćajnice do Valjeva do kraja sledeće godine, a od Rume do Šapca do septembra sledeće godine. Radimo brzu prugu Beograd – Niš, u čemu imamo jaku podršku EU. Bez obzira šta mislimo o politici EU o pitanju KiM, ali Srbija i njena vlada moraće da nastave na mnogo reformi na svom evropskom putu“, rekao je Vučić.

Kada je reč o obezbeđivanju životnih namirnica, Vučić je rekao da je Srbija obezbedila da imamo najjeftiniji hleb u Evropi – 53,5 dinara hleb „Sava“.

„Nemamo problema osim što smo imali veliku nesreću sa sušom, pa su zalihe kukuruza i mogućnosti izvoza značajno smanjene“, rekao je Vučić i dodao da u zalihama imamo 11 miliona kilograma soli i 11 miliona kilograma šećera.

Kada je reč o zalihama ulja, kako kaže Vučić, 11 miliona litara je u rezervama što je više od 50 dana potrošnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X