мај 21, 2024
Valjevo

Veliki pomak u medicini! PRVI PUT U SRBIJI PRIMENJENA SPECIJALNA TERAPIJA ZA RAK DOJKE!

Podelite post:

Foto:Informer DN

Brahiterapija dojke, koju do sada niko u Srbiji ne sprovodi, uspešno je primenjena jiče na Institutu za onkologiju Vojvodine, i to kod 62-ogodišnje pacijentkinje, a kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci.

Ova terapija predstavlja veliki pomak u oblasti radijacione onkologije, pre svega u pogledu maksimalne poštede okoline regije koja se zrači, čime se može bolje očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja, saopšteno je iz Instituta.

Onkološki institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof. dr Čaba Polgar, jedan od pionira iz ove oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, danas je na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa prof. dr Tiborom Majorom, asistirao pri primeni ove nove metode radijacionom onkologu i načelnici Odeljenja za radijacionu onkologiju dr Oliveri Ivanov.

– Sama intervencija brahiterapije dojke trajala je 30 minuta uz prethodnu pripremu, a nakon čega je kreiran brahiterapijski plan i sprovedena prva frakcija zračenja. Sve je proteklo u najboljem redu, a posebno mi je drago što uvodimo novu metodu baš sada, jer se oktobar svuda u svetu obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke – kazala je dr Olivera Ivanov.

Brahiterapija dojke je standardna procedura koja se koristi u brojnim najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta. Zahteva posebnu opremu i obučen kadar, a da će ona postati standard i na Institutu za onkologiju Vojvodine, istakao je i direktor instituta prof. dr Zoran Radovanović.

– Već od sledeće godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, Institut za onkologiju Vojvodine će nabaviti najsavremeniju brahiterapijsku opremu – naveo je prof dr Radovanović, istakavšti da i to svedoči o kontinuiranom ulaganju u razvoj radioterapijskih metoda na Institutu za onkologiju.

foto/Informer DN

Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinje završavaju kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X