април 19, 2024
Valjevo

Izgradnja Pulikinog legata u Mionici

Podelite post:

Počeli su radovi na izgradnji Pulikinog legata na više od 150 kvadrata u centru Mionice. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izloženo 210 umetničkih dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike. Lokalna samouprava učestvuje sa 5,5 miliona dinara, dok je Kabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine ovaj projekat podržao sa 8 miliona dinara.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je radove i tom prilikom istakao da je veoma važno da se ulaže u kulturu, kao i da je vreme da Mionica konačno dobije umetničku galeriju, poput velikih gradova.

– Ovde, gde gradimo umetničku galeriju, bio je ruiniran prostor. I to ćemo promeniti. Sagradićemo prelepu galeriju gde će se nalaziti izuzetna umetnička dela koja nam je Pulika poklonio. Ovo što danas radimo ima veliki značaj za umetnost i kulturu. Odmah pored nalazi se Kulturni centar koji smo rekonstruisali i Kuća Kolubarske bitke koju gradimo. Već sada se vide ozbiljne promene i napredak, a kada završimo sve biće to jedna zaokružena kulturna, istorijska i umetnička celina. Pored toga, podigli smo spomenik i pesniku i diplomati Milanu Rakiću, ovde, u Mionici.  Sve to predstavlja izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije  koje će izdići našu opštinu na kulturnoj i turističkoj mapi,  a takođe predstavlja i impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokoljenja koja dolaze – rekao je Janković.

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.
– Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na svemu što je uradio – dodao je Janković.

 

 

Foto: mionica.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X