март 29, 2024
Valjevo

Mali: Nemamo problema sa likvidnošću

Podelite post:

Foto: Arhiv

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije sledeće dve nedelje razgovarati sa misijom MMF-a o nastavku aranžmana sa tom finansijskom institucijom, ali i o novim kreditima od MMF.

Gostujući na RTS-u, Mali je rekao da će se sa Misijom MMF-a, koja danas dolazi u posetru Beogradu, razgovarati o postojećoj krizi u svetu i načinu na koji ta kriza utiče na srpsku ekonomiju, kao i o postojećem aranžmanu sa MMF-om koji ističe u januaru 2023.

„Nas interesuje i na koji način, kroz MMF, možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i ako hoćemo negde da nabavimo novac, jedan od izvora je MMF“, rekao je Mali.

On je istakao da je jutros gledao podatke iz trezora i da Srbija ima na računu 303,4 milijarde dinara ili više od 2,5 milijardi evra.

„Sve svoje obaveze država redovno ispunjava i sa novcem nema nikakav problem. Ono što želimo je da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti, svesni ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo dovoljno gasa i goriva, a teret te krize je država opet preuzela na sebe jer nismo značajno povećavali cene energenata, koje su i dalje najniže u Evropi“, istakao je Mali

Ministar je naveo da Srbija ima dovoljno novca, ali sa uz pomoć MMF-a bila bi obezbeđena stabilnost i za narednu godinu.

„Imamo dovoljno gasa, kontrolišemo cene dizela, benzina i osnovnih životnih namirnica da bi kontrolisali inflaciju. Hoćemo da budemo spremni, odgovorno vodimo politiku. Pokazali smo se kao pouzdani partneri sa MMF i hoćemo da nastavimo sa tim. Naša želja je da povećavamo standard građana Srbije i očuvamo makroekonomsku stabilnost“, poručio je Mali.

On je podsetio i šta je Srbija sve uradila od 2015., od kako sarađuje sa MMF-om.

„Samo od 2018. ostvarili smo 26 velikih reformskih ciljeva, a ostalo ih je još pet. Uspeli smo na kovid krizu da odgovorimo sa 8,8 milijardi evra pomoći ekonomiji, a poslednje dve godine imali smo najbrže rastiću ekonomiju u Evropi. Ove godine ćemo imati više od 60 milijardi BDP-a, a 2010. bio je 33 milijarde. Imamo istorijski najnižu stopu nezaposlesti ikada i ona je 8,9 odsto, dok je 2012. bila je 25,9 odsto“, navodi Mali i dodaje da nam je upravo aranužman sa MMF pomogao nam je da sprovedemo reforme brzo i efikasno.

„Za devet meseci ove godine više od tri milijarde evra stranih investicija ušlo je u Srbiju, uprkos krizi. Udeo javnog duga u BDP je 53,7 odsto, a velike zemlje imaju i preko 100 odsto, čak i 200 odsto udela duga u BDP“, naveo je ministar finansija.

On najavljuje da će do kraja sledeće nedelje biti izabrana nova Vlada Srbije i da će odmah biti urađen rebalans budžeta, kao i da će biti najavljena povećana penzija od 1. novembra od devet odsto, a od 1. januara i dodatnih 12 odsto.

„Od 1. do 14. decembra biće otvorene prijave za mlade od 16-29 godina da dobiju 5,000 dinara i pozivam ih da se jave, a isplata će biti posle 15. novembra“, rekao je ministar.

IZVOR: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X