јун 15, 2024
Valjevo

Ujedinjena opozicija: Ko i zašto ukida gradske mesne zajednice?

Podelite post:

Pet lokalnih opozicionih partija izdale su  još jedno saopštenje za javnost u kom za temu imaju Mesne zajednice. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Kome smetaju gradske mesne zajednice? Ko ih je zatvorio, zaključao i pretvorio u ruglo koje Valjevci u širokom luku zaobilaze?

Da li je ovo odgovor: na 32 biračka mesta užeg područja grada u aprilu ove godine Srpska napredna stranka je nakupila manje od 10 hiljada glasova. Strankama u opoziciji (a među njima ne računamo SPS) glas je dalo preko 14 i po hiljada Valjevaca!

Zato se sve čini da se ovo ne ponovi na izborima za savete mesnih zajednica koji će biti održani 6. novembra. U središnjim delovima grada odavno više i nema prostorija u kojima bi građani mogli bar pitati zašto su im ulice prljave i zapuštene, zašto nema više zelenila ili mesta za parkiranje.

To su vidljivi i opipljivi rezultati rada saveta mesnih zajednica izabranih pre četiri godine, sa 164 mandata SNS i 4 mandata SPS. Gde su danas ti ljudi, šta li rade?

SNS ne pominje 6. novembar, jer im, sem njihovih, glasači nisu ni potrebni. Ako se negde i pojavi neka druga lista čekaju je jednopartijski birački odbori uvežbani da odnekud donose listiće građana koji su, eto, morali da glasaju „od kuće“. Kada kontrole nema i listić za nepoželjnog kandidata lako je pretvoriti u nevažeći, zar ne?

Zato je i procedura ovih „izbora“ prepuna rupa i propusta: od potpuno neprimenjive odluke o raspisivanju izbora do prekoračenja propisanih rokova od strane izborne komisije kojoj ne smeta ni što je gradski „Glasnik“ sa datumom 23. septembar svetlost dana ugledao tek 4. oktobra. Bolje nije prošao ni „Glasnik“ od 17. oktobra, koji je izašao tek u sredu, 19. oktobra.

Tu je i rezervna varijanta: po Statutu Valjeva iz 2019. godine mesne zajednice u gradu i ne moraju da postoje!

Zato još jednom: gospodo, vratite mesne zajednice građanima, one nisu vaš partijski plen!

Azbučnim redom:

Dveri, Zoran Đurđević

Lokalni front Va, Ivan Manić

Narodna stranka, Miloš Milivojević

Novi DSS, Marko Nikolić

Novo lice Srbije, Miroslav Tomić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X