април 24, 2024
Valjevo

Sindikati PTT Srbija najavili protest: Za život dostojan čoveka

Podelite post:

Foto: Sindikat PTT Srbija

Četiri sindikata zaposlenih u Pošti organizovaće protestnu šetnju u nedelju 6.11. u Beogradu. Cilj im je, kako kažu, da nadležnima skrenu pažnju na loš materijalni položaj radnika ovog preduzeća, ali i druge probleme koje imaju.

Zaposleni u Pošti, kažu, da jedva sastavljuju kraj s krajem u mesecu. Zbog toga su odlučili da u nedelju organizuju protest u Beogradu.

„Protestna šetnja biće održana u nedelju 6.11.2022. godine od 12 sati. Okupljanje je u Takovskoj ulici u Beogradu ispred Upravne zgrade Pošte. Ići će se prema Trgu Nikole Pašića, Terazija, Kralja Milana, Kneza Miloša do Nemanjine 11 i nazad do Takovske. Mi imamo 15.000 zaposlenih u firmi, a očekujemo da na protest dođe oko 2.000. Do sada ljudi nisu bili zainteresovani za proteste, slabo su se odazivali. Sada je isplivao veliki problem, a to je materijalni položaj i status zaposlenih u Pošti. Većina zaposlenih u tehnologiji, a tu mislim na poštare, dostavljače post ekspres pošiljaka, radnike na šalterima imaju zaradu od 45.000 do 50.000 dinara.

„Dana 27.10.2022. godine, održan je treći sastanak Sindikata PTT Srbije, Sindikat Solidarnost“ Pošte Srbije, Samostalni sindikat poštanskih radnika i Sindikat radnika pošte Sloga. Na sastanku je aktiviran Plan za protest 06.11.2022. godine, uz protestnu šetnju, sa zadržavanjem ispred zgrade Vlade RS, i povratkom ispred zgrade u Takovskoj 2.

Nakon dopisa, koji su dana 17.10.2022. godine upućeni svim relevantnim institucijama, ostali smo bez odgovora. Obzirom da nikome nije interesantan materijalni položaj radnika u Javnom preduzeću . Pošta Srbije“, napred navedeni sindikati su rešili da ovim putem skrenu pažnju Vladi RS, Ministarstvu finansija i vp direktora Preduzeća Zoranu Đorđeviću. Naglašavaemo da je ovo samo početak i da smo spremni na sledeće korake,“ navodi se u Saopštenju sindikata kojim se pozivaju zaposleni da dodju na protest.

Male plate su samo jedan od problema zaposlenih u Pošti

Loš materijalni položaj zaposlenih je trenutno gorući problem, ali u firmi ima i drugih problema, ističu sindikati.

„Kao prvo nemamo dovoljan broj izvršilaca koji pružaju poštanske usluge. Nemamo dovoljno poštara, nemamo dovoljno kurira, nemamo vozila kojima se dostavljaju pakete. Dešava se da građani ne dobiju račun na vreme jer nema ko da ga dostavi. Nije da mi nećemo, ali ne možemo da radimo 3-4 reona. Na primer, post ekspres dostavljač ne može da dođe po pošiljku, jer nema čime da dođe. Vozila su pokvarena… Ovaj protest organizuju četiri sindikata od kojih je jedan reprezentativan.To su Sindikat PTT Srbije, Sindikat Solidarnost, Samostalni sindikat i Sindikat Sloga.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X