мај 26, 2024
Valjevo

MUP upozorava građane: Nepoznata lica se lažno predstavljaju kao načelnici policije

Podelite post:

Foto: MUP

MUP je obavestio da radi na otkrivanju pošiljalaca spam mejlova koji sa lažnim dokumentima u prilogu i pretnjom otkrivanjem navodne pedofilije pristižu na elektronske adresa državnih ustanova, pravnih subjekata i privatnih lica.

Ministarstvo apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom i Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na tim zlonamernim mejlovima poslatim sa Gugl servera.

– U zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Gugl servera, u prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u PDF formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u MUP-u – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u tim porukama od primaoca zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije.

– Neki od konkretnih primalaca navedenih mejlova su biblioteka u Žitištu, MZ „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica – navodi MUP.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X