март 29, 2024
Valjevo

Država daje subvencije za eko vozila u iznosu od 250 do 5.000 evra

Podelite post:

Elektricni auto srbija1 – Copyright Profimedia/Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta.

U poređenju sa prethodne dve godine, u 2022. vladalo je najveće interesovanje za podsticaje, pa je ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini 625. Za ove namene izdvojena su i dodatna sredstva iz budžeta. U 2020. država je subvencionisala kupovinu 112 vozila, dok je taj broj prošle godine bio znatno veći – 446.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji su podneli zahtev najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Republike Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja životne sredine.

Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja. Kako navode u resornom ministarstvu, broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon).

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X