април 25, 2024
Valjevo

Koji su državni razlozi za vraćanje služenja vojnog roka u Srbiji

Podelite post:

Foto: Arhiv

Aktuelne geopolitičke okolnosti, ali i dosadašnje analize i stavovi vrha vojske i vojnih starešina ukazuju na to da je neophodno što hitnije nastaviti služenje vojnog roka, ocenjuje profesor na Vojnoj akademiji, general-major u penziji, dr Mitar Kovač.

Da bi Srbija mogla vratiti služenje vojnog roka nagovestio je novi ministar odbrane Miloš Vučević, koji je rekao da se pozitivan stav prema uvođenju vojnog roka zasniva na objektivnoj analizi i činjenicama, kao i da vojni rok ne bi trajao 12 meseci, već neki kraći vremenski period.

Vraćanje vojnog roka

Služenje vojnog roka zakonski nije ni prestalo, već je privremeno obustavljeno, napominje Mitar Kovač, pa ni procedura za njegovo vraćanje nije komplikovana.

„Potrebna je politička volja kako bi nadležne institucije donele odluku o tome. Mi imamo ogroman regrutni potencijal, a postoji i infrastruktura koju je veoma lako prilagoditi. To je bukvalno prilagođavanje u smislu krečenja i pregleda instalacija jer su mnoge kasarne ostale u dobrom stanju“, ističe Kovač.

On se ne slaže sa pojedinim ocenama da su potrebna ogromna sredstva za sređivanje kasarni i drugih objekata.

„Ne vidim da takvi stavovi počivaju na pravim osnovama. To je izraz protivljenja uvođenju služenja vojnog roka od strane određenih političara i analitičara koji su, u većini slučajeva, pod uticajem određenih struktura iz inostranstva. Ali, aktuelni geopolitički trenutak sigurno ide u prilog tome da ne treba odlagati služenje vojnog roka, već što pre početi taj proces“, ukazuje naš sagovornik.

Da li će vojni rok trajati tri meseca ili šest i da li će biti podeljen u više faza u ovom trenutku je, smatra Kovač, manje bitno:

„Mislim da je jako važno da taj proces počne, a to se postiže jednom odlukom predsednika. Sve promene se, ukoliko to bude potrebno, mogu vršiti u hodu“.

Vojna neutralnost – razlog više

Vojna neutralnost Srbije nije razlog da se ne nastavi služenje vojnog roka, uveren je Kovač. Naprotiv.

„U svetu ne postoji nijedna zemlja koja je vojno neutralna, a da nema služenje vojnog roka. U tom pogledu postoje izvesne različitosti između postojećih neutralnih država, ali svaka od njih ima služenje vojnog roka – od Švajcarske, Austrije, pa ni Srbija ne treba da bude izuzetak. Tim pre što su naše okruženje i bezbednosni problemi daleko veći“, kategoričan je naš sagovornik.

Prioritet mlađe kategorije

Povodom ocene novog ministra odbrane da mora da se radi i sa ljudima koji imaju više od 30 godina i koji nisu služili redovan vojni rok, Kovač kaže da nije protiv toga da se i oni obuče.

„Međutim, potrebno je da se, pre svega, obuči ovaj regrutni kontigent koji je znatno mlađi, dakle ljudi između 20 i 30 godina. Prioritet, dakle, treba da budu ta mlađa godišta koja će duže vreme služiti u rezervnom sastavu vojske, a tek nakon toga, ukoliko ima vremena, resursa i prostora, treba pristupiti obuci starijih od 30 godina“, zaključuje Mitar Kovač za Sputnjik.

Ministar Vučević je ocenio da imamo vojno „nesposobne generacije“, koje ne znaju da postupe kako treba u kriznim momentima.

„Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujemo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kad je to u najtežim momentama najpotrebnije“, objasnio je Vučević.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X