мај 28, 2024
Valjevo

SPC OBELEŽAVA SVETE MUČENIKE MARKIJANA I MARTIRIJA! Danas obavezno treba da se POMOLITE!

Podelite post:

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Markijana i Martirija.
Sveti mučenici živeli su u vreme vladavine cara Konstancija II. Markijan je bio čtec, a Martirije ipođakon pri Sabornoj crkvi u Cargradu.

Bili su svedoci nepravednog progonstva carigradskog patrijarha Pavla, koje se dogodilo pod uticajem Arijeve jeresi na Dvoru. Njihovo učenje ne priznaje božanstvo Isusa Hrista.

Mada je bila osuđena u Nikeji 325, Arijeva jeres je i dalje unosila smutnju širom hrišćanskog sveta. Njene pristalice nemilosrdno su progonili pravoslavni narod i sveštenike.

Tako su prognali patrijarha Pavla i mučki ga ubili.

Neumorni su opominjali na opasnosti od Arijevog mučenja. Kako su njihovi mudri argumenti smetali veoma uticajnim jereticima, dvojica božjih slugu našla su se na meti progona, Prvo su probali da ih privole mitom i obećanjem dobrih položaja, ali kako su oni u svojoj veri ostali nepokolebljivi, osuđeni su na smrtnu kaznu.

Na današnji dan, izgovorite ovu molitvu:

„Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe, Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: njihovim molitvama spasi duše naše„.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X