јул 14, 2024
Valjevo

Udruženje „Lokalni odgovor“poziva građane da se uključe u javnu raspravu o budžetu za 2023. godinu

Podelite post:

Foto: Arhiv

Nakon gotovo dve decenije prakse kašnjenja u pripremi i usvajanju budžeta za narednu godinu, lokalne vlasti u Valjevu su u prošli petak objavile Nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. i otvorile javnu raspravu. Na zvaničnom sajtu www.valjevo.org.rs je u prošli petak objavljen javni poziv građanima da prisustvuju prezentaciji planiranih troškova i ciljeva za 2023. koja je zakazana za četvrtak 10.11.2022. u 18 sati u zgradi Gradske uprave u Valjevu.

Istovremeno, zainteresovani građani su pozvani da na pisarnicu ovog organa ili putem elektronske pošte na adresu budzet.pitanja@valjevo.org.rs upućuju svoje predloge koji se tiču javnog budžeta, zaključno do petka 18.11.2023. godine.

Pozivamo građanke i građane, predstavnike udruženja, novinare, preduzetnike, stručnjake, poljoprivrednike, učenike i studente, penzionere, zaposlene i nezaposlene da u četvrtak 10. novembra u 18 sati u našoj, Gradskoj kući, čujemo kako izabrani predstavnici planiraju da sledeće godine raspolažu našim novcem.

Takođe, to je prilika da se susretnemo sa njima i da im u neposrednoj komunikaciji prenesemo naše viđenje i naša očekivanja koja se tiču čistog vazduha i zdrave životne sredine, lepih i urednih ulica, trgova i trotoara, naših drvoreda i parkova.

Javna rasprava je prilika da zahtevamo da se našim novcem finansiraju programi koji donose dobrobit za celu zajednicu. Javna rasprava o budžetu je prilika da damo podsticaj i usmerenje nosiocima javne vlasti i nadležnim organima u Valjevu da više i bolje rade u cilju unapređenja našeg kvaliteta života.

Građanima i građankama Valjeva se ove godine ukazala mogućnost da učestvuju u procesu pripreme budžeta. Stoga, apelujemo na javnost u Valjevu da se uključi u ovaj veoma važan proces za celu zajednicu i da iskoristi retku priliku za učestvovanje u odlučivanju. Građani koji su zainteresovani za učešće u javnoj rasrpravi nam se mogu obratiti za pomoć putem elektronske pošte lokalnodgovor@gmail.com.

Projekat „Javni budžet-Moja stvar“ realizuje udruženje „Lokalni odgovor“ u okviru projekta “Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezijei održivog razvoja lokalnih zajednica” koji sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.
Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava,lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X