јун 20, 2024
Valjevo

Valjevski pokret otpora: U Gradu Valjevu apsolutno niko ništa ne preduzima po pitanju zaštite zdravlja dece

Podelite post:

Valjevski pokret otpora povodom pitanja i dobijenih odgovora od PU Milica Nožica , a u vezi sa protokolom o postupanju u slučajevima visoke zagadjenosti vazduha izdao je Saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

,„Dana 07. 11. 2022. godine Valjevski pokret otpora uputio je Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica“ iz Valjeva, koji je sadržao sledeća pitanja:

– Da li PU “ Milica Nožica“ dobija dnevne izveštaje o nivou zagađenosti vazduha od Grada Valjeva, kao osnivača, ili drugih pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha u Gradu Valjevu?

– Da li u okviru PU “Milica Nožica “ postoje posebni protokoli za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti ili su isti utvrđeni od strane Grada Valjeva, kao osnivača?

– Da li su PU “Milica Nožica“ dostavljene bilo kakve preporuke za postupanje od strane osnivača Grada Valjeva ili pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha u slučajevima kada nivo istog dostigne granične vrednosti?

– Da li su u okviru PU “Milica Nožica“ propisane posebne mere u slučajevima kad nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti?

Nakon dva dana (09.11.2022.godine) PU “Milica Nožica“ dostavila nam je tražene informacije od javnog značaja. Odgovori koje smo dobili su očekivani ali svakako zvuče porazno. Naime –

– Obavešteni smo da su u objektima u okviru PU “ Milica Nožica“ i to “Pčelica“, “Vidra“ i “Kolibri“ instalirani merni uređaji za merenje kvaliteta vazduha od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo ali da PU ne dobija izveštaje o nivou zagađenosti vazduha ni od osnivača Grada Valjeva ni od drugih pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha.

– Obavešteni smo da u PU ne postoje pisani protokoli za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti niti u PU imaju saznanja da su isti utvrđeni od strane osnivača Grada Valjeva.

– Obavešteni smo da PU nisu dostavljene bilo kakve preporuke ni od osnivača Grada Valjeva ni od pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti. Takođe, obavešteni smo i da u takvim situacijama, shodno činjenici da su podaci o nivou zagađenosti vazduha nezvanični, vaspitači sprovode mere zaštite, koje u vidu usmenih preporuka dobijaju od službe za preventivnu zaštitu: izbegavanje boravka dece na otvorenom, organizovanje aktivnosti u prostorima snabdevenim prečišćivačima za vazduh i dr.

– I na kraju, obavešteni smo i da će u okviru Pravilnika o zaštiti dece, čija je izrada u toku, biti predviđen segment koji će se odnositi na posebne mere u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti.

Jedino što se može zaključiti iz informacija koje nam je dostavila PU “Milica Nožica“ je to da odgovorna lica u Gradu Valjevu apsolutno ništa ne preduzimaju po pitanju zaštite zdravlja naših najmlađih sugrađana u okviru navedene predškolske ustanove u situacijama kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti. Zvuči neverovatno da su zaposleni u PU “Milica Nožica“, kao laici, bez ikakvih zvaničnih informacija, preporuka, protokola i mera zaštite, prepušteni sami sebi da, bukvalno “po osećaju“, procenjuju opasnost po zdravlje dece u gradu koji je jedan od najzagađenijih u celoj državi. Po dostupnim podacima tokom 2022. godine u Valjevu je zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti zagađenja vazduha.

Da budemo jasni – sve navedeno nije stvar dobre volje odgovornih lica u Gradu Valjevu, kao osnivaču predškolske ustanove, već njihova zakonska obaveza shodno odredbama Zakona o zaštiti vazduha! Kako smatramo da našim gradom upravljaju ljudi na koje se ne može uticati apelima, zahtevima ili peticijama koje niko neće pročitati Valjevski pokret otpora će, u narednim danima, inicirati postupke predviđene zakonom protiv odgovornih lica u Gradu Valjevu jer sa zdravljem dece ovog grada niko nema prava da se igra!

VALjEVSKI POKRET OTPORA“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X