мај 16, 2024
Valjevo

Zbog nasilnih učenika nastavnici traže status službenog lica

Podelite post:

Foto: Arhiv

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas od Vlade Srbije da nastavnici dobiju status službenog lica i da se hitno promeni zakonska regulativa.

– Od ministra prosvete tražimo da ozbiljno shvati situaciju, a od Vlade Srbije da se trgne iz sna u kojem je sve bitnije od obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, USPRS je više puta tražio promene obrazovnih zakona i pravilnika i insistirao da se problemi rešavaju i predlagao i vodio akciju „Stop nasilju u školama”.

Ističe se da se društvo suočava sa „gnusnim scenama nasilja”, koje nije samo verbalno, već se prihvata vređanje, kao način komunikacije, a „pesnice su postale jedini jezik”.

U saopštenju se dodaje da deca dobijaju jasnu poruku da se zbog nasilja ništa neće desiti, „osim slave na društvenim mežama”, a da se nastavnici boje za zdravlje i život.

Da podsetimo, društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako učenici jedne srednje škole u Trsteniku maltretiraju profesorku. Ovo nasilje nad prosvetnim radnicima nažalost nije usamljen slučaj.

Naime, nedavno je u Smederevskoj Palanci učenica osnovne škole napala i posekla nožem nastavnicu matematike. U Boru, 2020. profesor fizičkog je zadobio lakše povrede pošto ga je napao učenik na stepeništu škole.

U Sremskoj Mitrovici 2019. u toku nastave učenik osmog razreda fizički je napao i povredio direktora škole. U Užicu iste godine, učitelja je pretukao bivši učenik, koji je pretio i dvema profesorkama jedne srednje škole. U Beogradu je 2019. nastavnicu koja je pokušala da rastavi dvojicu učenika, jedan od njih udario pesnicom u glavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X