јун 18, 2024
Valjevo

Mali: Od 1. januara naredne godine postaje obavezno „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu“

Podelite post:

Foto: Tanjug

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu“, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u poslednjih 20 godina.

– Mi smo na planu uvođenja e-Faktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifiklovala u parlamentu. Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektrnskih faktura i najveći broj privrednika – istakao je Mali.

Ovo je po meni primer kako možemo da povećavamo konkurentnost i atraktivnost naše privrede, jer smo to uradili na predlog privrednika kako bi oni svoje poslovanje unapredili, učinili ga transparentnijim, konkurentnijim i kako bi povraćaj PDV-a dobili u kraćem vremenskom periodu.

– Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV-a, a još nisu prešli na elektronske fakture da urade to što pre, jer je od 1. januara naredne godine obavezno korišćjenje eFaktura za sve koji su u sistemu PDV apelovao je ministar finansija.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparentan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.

Troškovi su za privredu mnogo niži, jednostavnije je čuvanje faktura, ali najvažnije je što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronskih faktura moći da radimo povraćaj PDV-a u roku do 24 do 48 sati, automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas – naglasio je Mali.

Dodao je da je to ogromna pomoć likvidnosti naše privrede, koja će mnogo brže raspolagati sredstvima od povraćaja PDV-a, a koja će moći da koristi kao obrtna sredstva ili za investicije, pa tako neće morati privrednici da uzimaju kratkoročne kredite za finansiranje likvidnosti.

Na konferenciji učestvuju ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković i brojni privrednici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X