март 29, 2024
Valjevo

Danas je Aranđelovdan – verovanje kaže se da živi svetac ima jednu posebnu moć

Podelite post:

Foto: SPC

Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.

Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba, posle Svetog Nikole.

U crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora.

Dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga slavi kao krsnu slavu i zaštitnika porodice veliki broj Srba.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u trećem veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Po broju ljudi koji ga u našem narodu slavi kao krsnu slavu, nalazi se na drugom mestu. Molitvenik je pred Bogom za sve svečare i borac za njihov napredak.

Crkva podseća da se, nasuprot tradiciji slavara, i za ovaj praznik prinosi žito. Namenjeno je za pokoj duše predaka koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu.

Zaštitnik je loze Nemanjića .

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

A veruje se i da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X