април 18, 2024
Valjevo

Naknada za TUĐU NEGU i pomoć povećana na 22.000 dinara

Podelite post:

Foto: Rawpixel.com

Novčana naknada za pomoć i negu drugog lica od 1. novembra 2022. godine, nakon poslednjeg usklađivanja penzija, iznosi 22.030,99 dinara. Ova naknada se usklađuje istom dinamikom i u istom procentu kao i penzije, što znači da će od 1. januara 2023. godine biti dodatno uvećana.

U odnosu na prošlu godinu povećana je za 1.819,080 dinara.

Prema rečima naših sagovornika iz Fonda PIO, u Srbiji trenutno ima oko 77.000 korisnika novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i taj broj je poslednjih godina približno isti.

“Broj korisnika prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica se ne menja u velikoj meri, te ih je 2019. godine bilo skoro 80.000, 2020. godine to pravo je koristilo 78.000 građana, a 2021. blizu 76.000 lica. U tekućoj godini naknadu prima oko 77.000 korisnika”, objašnjavaju iz PIO fonda.

Pravo na novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć nije uslovljeno visinom drugih primanja, niti konkretnom dijagnozom, već isključivo opštim zdravstvenim stanjem podnosioca zahteva, odnosno njegovom funkcionalnošću i sposobnošću za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti.

Foto: Shutterstock

 

Kada je reč o uslovima za dobijanje ove vrste pomoći, oni se nisu menjali, tako da pravo na naknadu ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba.

Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo na ovaj vid pomoći, praktično, imaju nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi.

Takođe, ove godine niti sledeće nije planirana promena postupka za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica.

Građanin koji želi da dobije ovu vrstu pomoći pokreće postupak na zahtev osiguranika, odnosno korisnika prava, uz koji je priložena raspoloživa medicinska dokumentacija. Zahtev za novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda PIO prema mestu prebivališta.

Oko mesec dana od dana podnošenja zahteva korisnik dobija poziv za veštačenje, koje sprovodi lekar veštak određene specijalnosti i koji na osnovu priložene medicinske dokumentacije i direktnog pregleda korisnika donosi nalaz, ocenu i mišljenje o potrebi za pomoći i negom drugog lica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X