мај 26, 2024
Valjevo

Sledeće godine kreće izgradnja sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom

Podelite post:

 

 

 

 

 

 

Foto: Huguette Roe/shutterstock.com

U prvoj polovini 2023. godine počeće izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom susreta sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem (Matteo Colangeli).
– Očekujemo da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u našoj zemlji, čemu i težimo – istakla je ministarka, stoji na sajtu Vlade.
Kako je istakla Vujović, infrastrukturni projekti u domenu upravljanja otpadom, finasiraće se iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD).
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo projektom u Kragujevcu, kojim je omogućen kompletan prelazak gradske toplane sa uglja i mazuta na ekološki prihvatljiviji energent, ocenivši da je to jedan od najuspešnijih projekata realizovan u saradnji EBRD.
Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu razmatraju i mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničko učešće u drugim zelenim programima ove finansijske institucije, koji se odnose na klimatske promene i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.
Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X