мај 28, 2024
Valjevo

VALJEVSKA BUDŽETSKA RASPRAVA – ODGOVORNOST „NE STANUJE“ U SIVONJI

Podelite post:

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Kada je u pitanju komunikacija lokalnih funkcionera, rukovodilaca odeljenja Gradske uprave Grada i jednog broja službenika sa građanima, a u vezi lokalnih tema, među kojima je pitanje planiranja, nadzora, kontrole izvršenja i izveštavanja o budžetu jedno od najvažnijih, još jednom se svela na puko ispunjavanje formalne obaveze! Predmetni Izveštaj potvrdio je prethodnu konstataciju. Iz velikog broja odgovora vidi se da oni koji daju odgovor nisu upoznati sa više značajnih akata Grada, niti znaju šta piše u njima, pa su odgovarali samo da se kaže da je ODGOVORENO NA PITANJA UČESNIKA JAVNE RASPRAVE!

Kratko iznosimo neka od najvažnijih saznanja iz navedenog Izveštaja uz pomoć i drugih zvaničnih budžetskih dokumenata, a navodimo i šta, pored ostalog, nismo saznali.  

Saznali smo:

  • da iako još nije doneta ni Odluka o budžetu za 2023. godinu, već se zna da će biti urađen i Rebalans budžeta! Jasno vidljivo iz odgovora na pitanje o ciljnim vrednostima indikatora koji su u vezi sa stavljanjem u funkciju novog obdaništa: “Otvaranje novog obdaništa u gradu Valjevu se planira u septembru mesecu sledeće godine. Kako će, u međuvremenu, biti i rebalans Budžeta, tada će se promeniti i ti indikatori.  
  • da se u Valjevu održava 13,000 svetiljki kod kojih se godišnje zameni između 800 i 1,000 sijalica (što je suprotno zvaničnim podacima iz budžetskih dokumenata), da je cena zamene najzastupljenije sijalice (nabavna cena i cena rada) – 1,380 din sa PDV-om, pa se lako izračuna da je prosečna ostvarena cena zamenjene sijalice u prvih 9 meseci 2022. godine, više od 86 puta veća (119,252 dinara ili nešto više od 1,000 eura) i da je prosečna planirana cena sijalice u budžetu za 2023. godinu više od 115 puta veća (158,750 dinara ili oko 1,350 eura) od cene najzastupljenije sijalice? Na šta vas ove cene, iznosi ove budžetske pozicije i ove razlike asociraju?
  • zašto se krije istina od valjevske javnosti, zašto dosad nije javno objavljen Izveštaj o izvršenju budžeta za 9 meseci ove godine i zašto nam je na pitanje “Koje su od planiranih saobraćajnica izgrađene prema Izveštaju o izvršenju budžeta u prvih 9 meseci 2022, navesti nazive saobraćajnica i dužinu svake izgrađene saobraćajnice?”, Komisija odgovorila „Sve saobraćajnice se rade u skladu sa Planom komunalne izgradnje.“, iako su unapred znali da u njemu nema ništa od onoga što smo pitali. Na osnovu teško dobavljenih zvaničnih podataka, koji su sami po sebi vrlo alarmantni (planirano u 2022. izgradnja saobraćajnica u dužini 50km, za prvih 9 meseci realizovano SAMO 9,3km ili manje od 20%; planirani budžetski iznos za 50 km iznosi 843,2 miliona dinara, a za 9,3km potrošeno 548,2 miliona din ili oko 65% planiranih sredstava! Tako se prostom računicom utvrdilo da se umesto prosečne planirane cene od oko 17 miliona dinara po kilometru potrošilo oko 3.5 puta VIŠE (približno 59 miliona dinara). 
  • da postoji desetak primera budžetskih pozicija kojima se može ilustrovati višegodišnje postojanje “Resavske škole” u planiranju, nadzoru, kontroli izvšenja lokalnog budžeta, što za posledicu ima neistinito informisanje građanki i građana Valjeva! Na jednoj od budžetskih pozicija iz “Resavske škole” upisani su pogrešni brojevi koji su više od 456 PUTA veći od tačnih brojeva. Kako je u ilustrovanim primerima nadležni organ kontrolisao i merio efekte potrošnje našeg novca, ostavljamo građanima da sami zaključe!
  • da kada se u budžetu za veliki broj projekata ne daju ni ciljevi, ni pokazatelji, ni ciljne vrednosti, pa se nadležnim licima signalizira da je zbog takvog pristupa nemoguće vršiti merenje efekata utrošenih budžetskih sredstava kod tih projekata, da je takav pristup, po njihovom mišljenju, stručan i profesionalno odgovoran prema građanima Valjeva i trošenju našeg novca.
  • da Plan razvoja grada Valjeva, kao krovni i najvažniji gradski razvojni dokument, nije urađen ni posle dve godine od zakonsko propisanog roka (01/01/2021) usled nemogućnosti učešća građana u njegovoj izradi, uzrokovanoj korona („konrad“) pandemijom, pa smo to primili sa olakšanjem jer to verovatno znači da bar u gradovima i opštinama koji su izradili svoje razvojne planove u roku, korone nije bilo! Kakvo jadno vađenje!

       Od mnogo toga što nismo saznali, ovaj put, izdvajamo :

  • koji su izvori za potvrdu i proveru (verifikaciju) podataka, koji će biti korišćeni u merenju ostvarenja efekata trošenja budžetskih sredstava, budući da nam je Komisija 39 puta odgovorila „Izveštaji o realizaciji projekata“, čak i za slučajeve kada nema nikakvih projekata, valjda uverena da građani lokalnom rukovodstvu i administraciji treba da veruje na reč ili kolokvijalno na „majke mi“ – podaci su istiniti, tačni, upotrebljivi i blagovremeni.
  • da li su prema nadležnim gradskim službenicima i funkcionerima, zbog ispoljene profesionalne neodgovornosti kod izrade Odluke o završnom računu budžeta ili kod Izveštaja o izvršenju budžeta (“NADLEŽNO ODELJENJE NIJE DOSTAVILO PODATAK”), preduzete odgovarajuće mere i/ili sankcije? Tragikomičan odgovor uverio nas je da odgovornost “ne stanuje” u Sivonji i da je to u njemu strogo zabranjena reč! Do daljneg!

Situacija oko našeg lokalnog budžetskog procesa podseća na aforizam jednog poljskog aforističara koji glasi „Nijedna pahuljica u lavini se ne oseća odgovornom.” Ova lavina, koja se iz Sivonje nadvila nad Valjevom, pada kao sneg (Izveštaj o održanoj javnoj raspravi) i omogućava da svaka zverka pokaže trag.

Projektni tim COR Gromobran & Panel grada Valjeva

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X