мај 26, 2024
Valjevo

Danas slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice: Veliki praznik, dan kada svaki vernik treba da posti!

Podelite post:

 

 

 

Foto: SPC
Roditelji su trogodišnju Mariju doveli u hram, jer su se zavetovali ako dobiju dete da će ga predati Bogu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zaveštanje Bogu.

Danas će svaki vernik da posti jer Vavedenje pada u vreme velikog Božićnog posta.

Bogorodica je rođena u Nazaretu, a ćerka je Svetih pravednikaJoakima i Ane. Na rođenju je dobila ime Marija, i sa roditeljima često odlazila u jerusalimski hram još kao beba.

Foto: valjevonadlanu.rs

Ana je, prema predanjima, Mariju rodila u sedamdesetim godinama uz Božji blagoslov. Pre nego što je ostala trudna, Ana i Joakim su se zavetovali da će, ukoliko budu imali potomstvo, dati svoje dete u hram. Tako je još u svojoj trećoj godini Marija uvedena u hram u Jerusalimu, gde ju je na ulazu dočekao otac Svetog Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. On ju je postavio na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji deo, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

To je zapravo događaj koji 4. decembra proslavljamo kao Vavedenje, odnosno ulazak Presvete Bogorodice u hram. Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja – ona koja je život zaveštala Bogu.

Narodna verovanja

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

OVDE pogledajte kako izgleda prelepa ikona Male Bogorodice (kad je Bogorodica imala samo 3 godine). Ikona je do nas stigla sasvim slučajno iz jednog manastira u Ukrajini. Ikona je mirotočiva, odnosno ikona koja plače.

Na današnji praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X