јул 16, 2024
Valjevo

REM doneo odluku o obustavi rada!

Podelite post:

 

 

 

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada. Kako se navodi u saopštenju, razlozi za tu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana „ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“.

Savet REM-a je saopštio da su godinama unazad „izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“, kao i da oni „direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu“.

– Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije – navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danasnacrtan kukasti krst, uz akronim REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci.

– Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija – kažu u REM-u.

Savet REM apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Foto/ ATAIMAGES

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X