мај 26, 2024
Valjevo

NOVA UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENIM KUPCIMA

Podelite post:

 

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu obuhvatiće 191.000 građana, umesto dosadašnjih 68.000, zahvaljujući povećanju budžetskih sredstava za tu namenu.

Takođe tome doprinose i drugačiji kriterijumi po kojima se određuje ko može da spada u ovu kategoriju, a proširena su i prava kupaca.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je povećan iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana sa dosadašnje 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde dinara, a pored korisnika struje i gasa Uredbom su sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije.

Pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno je na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a omogućeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca.

Prema kriterijumima iz Uredbe, pravo na sticanje energetski ugroženog kupca imaju domaćinstva sa jednim članom sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, domaćinstva sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva ukupni mesečni prihodi koji se računaju kao kriterijum za sticanje statusa ugroženog potrošača se uvećavaju za 12.328 dinara.

Prema Uredbi, energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovat-časova mesečno i za šestočlano i veće domaćinstvo do 250 kilovat-časova mesečno.

Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za mesece januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar mogu računati na popust za potrošnju kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovat-časova mesečno, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovat-časova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovat-časova i za šestočlano i veće domaćinstvo do 770 kilovat-časova mesečno .

Za isporučenu toplotnu energiju umanjanje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata i za šestočlano i veće domaćinstvo 40 procenata mesečnog računa.

Uredba dozvoljava da se prava na umanjenje računa ostvari bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju. Ugroženi građani zahteve podnose opštinama i gradovima po mestu prebivališta, a lokalna smaouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X