јул 27, 2024
Valjevo

Agrorazvoj: Isečena su bolesna stabla u park šumi Pećina

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Saopštenje za javnost izdalo je preduzeće Agrorazvoj. povodom sanitarne seče bolesnih stabala u park šumi Pećina. U saopštenju se navodi da su isečena stabla bolesnog korena, a isečena su po nalogu nadležne inspekcije na zahtev Puteva Srbije . Saopštenje prenosimo u celosti sa dostavljenom pratećom dokumentacijom:

Odlukom Skupštine grada Valjeva broj:463-107/2016-08 „Agrorazvoju-valjevske doline“ d.o.o.dato je na gazdovanje šume i šumsko zemljište odnosno sve katastarske parcele u kojima je grad Valjevo upisan kao nosilac prava korišćenja.

Na osnovu Rešenja Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede broj: 322-07-00875/2021-10 data je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma usled fitopatoloških oboljenja i entomoloških oštećenja iz 2021. godine u KO Valjevo, katastarske parcele broj: 7784, 7787, 7788/1, 7790, 7792, 7793 i 7794 za period od 2021 do 2026. godine. U sklopu Sanacionog plana je i Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije. Površina park šuma „Pećina“ je oko 20,8 ha sa preko 10.000 stabala od čega je Elaboratom predviđeno za uklanjanje 475 bolesnih stabala što čini nešto više od 4%. Iz navedenog se jasno vidi da tvrdnje o uništavanju parka jesu zlonamerne i imaju za cilj da uznemire građane Valjeva. Samim uklanjanjem bolesnih stabala mi brinemo o preostalim zdravim stablima kako se ne bi zarazne bolesti i štetni insekti širili.

 

U skladu sa odredbama Zakona o šumama o dodeli doznačnog žiga redni broj DŠS 1089 za obeležavanja stabala za seču, Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede je donelo Rešenje o dodeli žiga broj:322-01-776/2021-10 od dana 10.05.2022. godine na ime Đorđe Čolić (broj licence za obavljanje stručnih poslova u gazdovanju šumama 937) zaposlenom u „Agrorazvoj-valjevske doline“d.o.o. iz Valjeva čiji je osnivač Grad Valjevo.

Ovim je „Agrorazvoj-valjevske doline“ d.o.o. ispunio sve uslove da sprovode sanitarnu seču u park šumi Pećina. Hitna mera koja je naglašena u Elaboratu jeste uklanjanje celokupnog drvoreda gledičije čiji korenov sistem je zaražen. Primetne su u pridanku stabla karpofore parazitne gljive Laetiporus sulphureus, uzročnika mrke prizmatične truleži i truležnice korenovog sistema sa vidljivim insekatskim oštećenjima. Na osnovu doznake stabala gledičije koju je uradio dip.inž.šumarstva Đorđe Čolić i obaveštenja nadležne šumarske inspekcije, ista je izvršila nadzor u park šumi Pećina 31.10.2022. godine, tada je i potvrdila doznaku stabala pri čemu je sačinila službenu belešku 909-270-322-141/2022-10. Konstatovano je loše zdravstveno stanje stabala gledičije kao i neophodno preduzimanje mera koje su navedene u sanacionom planu.

Posle izlaska šumarske inspekcije 31.10.2022. godine. gde se potvrđuje doznačna masa sa jasno vidljivim doznačnim žigom, pristupilo se raspisivanju Javnog poziva za uslugu obaranja i seče bolesnih stabala gledičije. Poziv je objavljen na sajtu Agrorazvoja.

Nakon izvršenog obaranja i seče bolesnih stabala gledičije koja su evidentirana u izvođačkom projektu i doznačnoj knjizi, raspisan je javni poziv za podnošenje ponuda za prodaju drvnog otpada. Najbolju ponudu za otkup drvne mase dostavila je firma Biohit d.o.o. iz Osečine koja se bavi proizvodnjom sečke i peleta. U toku su pripremne radnje da se omogući pristup potrebnoj mehanizaciji koja će obaviti mlevenje drvne mase.

Posebno napominjemo da je „Agrorazvoj-valjevske doline“ d.o.o. primilo je obaveštenje od JP“Putevi Srbije“ od 28.02.2022.godine, broj: 344-49/2022-03 u kome se ističe opasnost po bezbednost učesnika u saobraćaju, gde se navode stabla koja su se nadvila nad državnim putevima IB-27 Loznica-Valjevo-Lajkovac (park Pećina) i državnom putu IIA-170, Valjevo-Bajina Bašta (park Vidrak). Ovo obaveštenje potpisuje glavni nadzorni organ Nebojša Sibinović, dipl.građ.inž.

Ovde se može videti koje vrste bolesti su prouzrokovači truleži korena stabala gledičije kao i zaključak koji sadrži predlog mera sanacije. 

U toku ove godine uspeli smo da zasadimo 140 sadnica autohtonih liš para, lipe, hrasta, breze, javora i jasena, a prošle godine smo zasdili 250 sadnica lišćara od kojih se primilo oko 200 sadnica. Usled nepovoljnih vremenskih prilika (snega, vetra, mraza i suše) preostali deo sadnica je pretrpeo štetu i samim tim te sadnice se nisu primile. U narednim danima planirana je sadnja piramidalnog lužnjaka na mesto gde smo izvršili uklanjanje bplesnih stabala gledičije.

Želimo još jednom da napomenemo da pojedinačna stabla prema spoljašnjem izgledu su zdrava“, ali nažalost to nije slučaj. Izveštaj o zdravstvenom stanju jasno govori koliko je korenov sistem drvoreda gledičije napadnut gljivama truležnicama (truo) i da je to razlog zašto stabla padaju. I pored dva incidenta (pada drveta na vozilo u pokretu) samo pukom slučajnošću nema ljudskih žrtava.

ZAR NAM OVO NIJE DOVOLJNA OPOMENA?!

KO ĆE BITI ODGOVORAN?

Da li će se onaj deo javnosti koji je protiv radova na uklanjanju bolesnih stabala u park šumi Pećina tada javiti i preuzeti odgovornost?

Molimo javnost da razume ozbilnost trenutne situacije i da podrži namere -Agrorazvoj-valjevske doline“ d.o.o. u obnovi našeg parka Pećina.

Agrorazvoj“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X