мај 30, 2024
Valjevo

Besplatno zimovanje za 70. uspešnih učenika iz Valjeva

Podelite post:

 

 

 

 

Učenici od šestog do osmog razreda osnovnih gradskih škola, Muzičke i Gimnazije, koji su postigli izuzetna postignuća u školovanju i na takmičenjima okružnog i republičkog nivoa, a na osnovu kriterijuma iz konkursa, izabrani su da zimuju na Divčibarama tokom januara sledeće godine.

Tim povodom, večeras je u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva održan zajednički sastanak predstavnika Lokalnog akcionog plana za decu i svih učenika koji su ostvarili mogućnost besplatnog zimovanja, na osnovu strateških dokumenata grada Valjeva, koji imaju za cilj da poboljšaju kvalitet života dece.

Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu
„Večeras smo održali roditeljski sastanak sa roditeljima i sa decom iz svih osnovnih škola grada Valjeva, zajedno sa njihovim direktorima, koji su prema kriterijumima koje je Grad Valjevo utvrdio odabrali najbolje učenike tih osnovnih škola. Ono što je za mene zapanjujuće, jeste koliko su se tome obradovali i roditelji i direktori škola, što se konačno neko setio da nagradi i najbolje učenike u gradu Valjevu. Ja sam ih podsetio da Grad Valjevo takođe ima i stipendije za talentovane učenike, ali ovo je nešto novo, vidim da je to zaista lepo prihvaćeno i mnogo mi je drago zbog toga što smo konačno i ovu aktivnost koju smo planirali, odnosno planiramo, da ćemo uspeti uspešno da je završimo. Siguran sam da ćemo to nastaviti i iduće godine“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu.

Na Divčibarama će zimovati sedamdesetoro učenika i troje stručnih pratilaca, od 15. do 22. januara sledeće godine, a zimovanje će organizovati Turistička agencija „Rekreativa“.

Iz „Rekreative“ su poručili da će deca zimovati u odmaralištu „Stevan Filipović“ na Divčibarama, u sobama koje su trokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne i da svaka soba ima svoje kupatilo. Deca će u odmaralištu na raspolaganju imati zdravstvenu zaštitu, od strane medicinskog osoblja, zatim dva rekreatora, kao i da su obezbeđena sva tri obroka.

Takođe, učenici će tokom zimovanja imati priliku da pohađaju i školicu skijanja, čiji je nosilac projekta Ustanova za fizičku kulturu „Valis“.

S obzirom na to da ste vi već veliki i odrasli i da će prvi koraci na snegu za one koji su početnici svakako biti upamćeni, naš tim profesora će dati sve od sebe da ti prvi koraci na snegu budu odrađeni maksimalno profesionalno, a opet da budu zabavni i da ostanete u skijanju. Mi ćemo praviti grupe koje su homogene, po nivou skijanja i sposobnosti, a što se tiče onih koji su već ozbiljni skijaši i koji imaju iza sebe više od tri ili četiri godine snega, skijanje je nešto što se uči čitav život i što ne prestaje da se razvija, ma koliki to nivo bio. U svakom slučaju, bićete bezbedni, biće vam lepo, biće vam obezbeđena oprema, a vi ponesite sa vama osmeh i dobru energiju, a ostalo je na nama“, kazao je u obraćanju učenicima i roditeljima direktor UFK „Valis“ Željko Ostojić.

Predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu govorio je i o planovima za narednu godinu, u kojoj je izdvojeno 11 miliona iz budžeta grada Valjeva, na poziciji Lokalnog plana akcije za decu.

„Sve one aktivnosti koje smo ove godine finansirali će biti nastavljene i iduće godine. Dakle i naredne godine će najmanje 50 učenika ići na letovanje, možda ćemo i proširiti. Razgovarali smo da ćemo sledeće godine kada su u pitanju letovanja za decu sa seoskog područja, jednim delom spustiti i na učenike i osnovnih škola i iz Grada, s obzirom na kapacitet i broj učenika na selu, jer moram da vas podsetim da mi već tri godine šaljemo decu sa sela na more i da što se tiče broja učenika skoro sva deca koja su htela ili želela su ispunila taj uslov i već bila na moru. Ove godine ćemo obuhvatiti i sve one preostale i verovatno ćemo jednim delom popuniti i sa decom iz gradski područja. Razmislićemo da i kroz tu aktivnost možda uključimo najbolje učenike, pa da napravimo jedno druženje učenika sa sela i grada.

Takođe ćemo i naredne godine sprovesti školicu plivanja, već tradicionalno u Petnici. Ponovo ćemo obezbediti besplatne udžbenike, dakle sva deca koja krenu u prvi razred će dobiti udžbenike ponovo besplatno od Grada, a takođe smo planirali i iduće godine zimovanje za ovu decu. Što se tiče samog Lokalnog plana akcije za decu, Komisiju smo proširili sa još nekim veoma kreativnim članovima, tako da smo mi tu uvek spremni za određene predloge, sugestije i za svaku dobru ideju, koja će biti od koristi i koja će unaprediti položaj dece. Ono što je važno, jeste da za sve ovo što sprovodimo imamo veliku podršku gradonačelnika Lazara Gojkovića, koji nam zaista omogućava da se obezbedi dovoljna količina novca iz budžeta i da se sprovedu sve aktivnosti“, naglasio je Rstić.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X