јун 23, 2024
Valjevo

Edukacija o čistom vazduhu

Podelite post:

 

 

 

Malo se govori i malo zna o zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, vrlo bitnom aspektu  zagađenja koje postoji u našem životnom okruženju: našim domovima, kancelarijama,  školama, vrtićima. U zatvorenom savremeni čovek provede gotovo 90% vremena u toku  dana“, kazala je danas Biljana Mladenović, fizikohemičar i stručna saradnica u projektu „Na  početku beše informacija“ koji u Valjevu realizuje udruženje Lokalni odgovor u saradnji sa  Osnovnom školom Nada Purić iz Valjeva. Tim rečima je započeta edukativna radionica u kojoj  su učestvovali nastavnici škole, kao i aktivisti i stručni saradnici udruženja, Biljana Mladenović,  fizikohemičar, Slađana Stanković, sanitarno ekološki inženjer i Đorđe Petković, predsednik  udruženja. 

Petković se zahvalio nastavnicima škole na saradnji i najavio da će u program edukacije biti  uključeni i učenici, ali i nastavnici i đaci Prve osnovne škole iz Valjeva. On je pozvao i ostale  osnovne škole da se uključe u realizaciju ovog projekta kako bi informacija o kvalitetu vazduha  došla do što većeg broja nastavnika i učenika. Petković je objasnio da se radi o realizaciji  projekta „Na početku beše informacija“ čiji je cilj upoznavanje nastavnika i učenika sa  osnovnim pojmovima koji se tiču kvaliteta vazduha.

Podsetio je da je Valjevo sredina sa  izuzetno zagađenim vazduhom, da su zagađenjem pogođeni svi stanovnici, ali da je posebno  osetljivo zdravlje dece i najmlađih stanovnika. „Nabavili smo digitalni senzor koji meri kvalitet  vazduha u zatvorenom prostoru i u dogovoru sa nastavnicima postavili smo ga u jednoj  učionici“. Zahvaljujući ovom uređaju nastavnici i učenici ove škole će moći da se informišu u  realnom vremenu o kvalitetu vazduha koji udišu, da analiziraju kretanje pojedinih parametara  kvaliteta vazduha i da preduzimaju odgovarajuće mere u slučaju da kvalitet vazduha u njihovoj učionici ne bude zadovoljavajući. „Cilj projekta je“, kazao je Petković, „da se između ostalog  razvije priručnik o čistom vazduhu koji bi bio na raspolaganju nastavnicima svih osnovnih škola  u Valjevu“. 

Govoreći o programu radionice, Biljana Mladenović je rekla: „Imamo nameru da edukujemo  nastavno osoblje šta su sve izvori zagađenja kako u otvorenom tako i u unutrašnjem prostoru,  kako se može pratiti koncentracija zagađujućih materija, kako da se ponašamo kada su  koncentracije povećane i koje se mere mogu preduzeti za njihovo smanjenje.“ 

Tokom sprovođenja radionice nastavnici osnovne škole su se saglasili da je tema kvaliteta  vazduha od životnog značaja, ali su ukazali na potrebu prilagođenog prezentiranja teme  učenicima. Nastavnici smatraju da učenici starijih razreda već prate zagađenje vazduha uz  pomoć različitih aplikacija i da često komentarišu visoke koncentracije zagađujućih materija  koje su u Valjevu prisutne. Nastavnica biologije, Danijela Nikolić je najavila da će učenici ove  škole početkom naredne godine pripremiti i vežbu, malu predstavu, u kojoj će igrati uloge  predstavnika pojedinih grupa u zajednici, kao što su ekološke organizacije, građani, stručnjaci  i debatovati o problemu zagađenog vazduha. Ona je istakla da je zajedno sa učenicima već  počela sa istraživačkim radom i praćenjem kvaliteta vazduha u Valjevu.

U našem gradu je gotovo 10 hiljada dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnog  vazduha (outdoor) koji sadrži prekomerne koncentracije suspendovanih čestica prašine 150- 170 dana godišnje. Međutim, boraveći u svojim obrazovnim ustanovama i domovima, u  zatvorenom prostoru, deca, mladi i njihovi nastavnici su izloženi posebnoj vrsti zagađenja  vazduha u zatvorenom prostoru (indoor). Radi se o zagađenju koje potiče ne samo od spoljašnje sredine, već je posledica delovanja materijala koji se koriste za gradnju, uređenje  prostora, kao i od aktivnosti kao što su grejanje, spremanje hrane ili sistema ventilacije. 

Projekat “Na početku beše-informacija!-program edukacije o čistom vazduhu” koji realizuje  udruženje Lokalni odgovor je dobio podršku programa Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno  građansko društvo–AКT”, koji sprovode „Helvetas Swiss Intercooperation“ i „Građanske  inicijative“.

Lokalni odgovor“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X