мај 1, 2024
Valjevo

DO KRAJA 2023. GOTOVA JOŠ JEDNA DEONICA „MILOŠA VELIKOG“

Podelite post:

 

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Realno je da radovi na kompletnoj trasi budu gotovi do kraja sledeće godine, rekao je ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Deonica autoputa „Miloš Veliki“ od Pakovraća do Požege, na kojoj se sada intenzivno radi, biće gotova do kraja 2023. godine, najavio je novi ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić. Očekuje se da se tada od Beograda do Požege stiže za samo sat i 20 minuta a od Valjeva za 15 minuta.

Investitori će dati i donaciju da se sredi rodna kuća Miloša Velikog, koja je u blizini Požege .

Gradnja autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 počela je u maju 2019, dužina deonice iznosi 30,9 kilometara, dok je vrednost radova 450 miliona evra. Biće deo autoputa Beograd-Južni Jadran u dužini od 258 kilometara. Na ovoj deonici nalaze se tuneli – „Munjino brdo“, „Laz“ i „Trbušani“, a povezaće Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga – Moravički i Zlatiborski. Kako je istakao Goran Vesić, realno je da radovi na kompletnoj trasi budu gotovi do kraja sledeće godine.

 Izvođač nam je obećao i to je realno. Tu se radi petlja „Lučani“, a tunel „Laz“ je 80 odsto završen. Drugi je tunel „Munjino brdo“ i njega očekujemo u avgustu. Daće investitori i donaciju da se sredi rodna kuća Miloša Velikog, koja je u blizini Požege. Kada završimo radove do Požege, odatle idu dva autoputa, ka Kotromanu i Boljarima. Za pravac Kotroman očekujemo projekat do kraja godine, sledi ugovaranje. Vrlo je zahtevan put, jer je trećina u tunelima, trećina u vijaduktima. Drugi put je prema Boljarima i povezaće Srbiju i Crnu Goru – objasnio je Vesić.

Kada su u pitanju ostali putevi koji se grade u zemlji, Vesić je naveo da će sledeće godine biti završene pojedine brze saobraćajnice, obilaznica oko Beograda, kao i deo autoputa na Moravskom koridoru.

Kilometri puteva

– U martu će biti gotov brzi put Surčin – Novi Beograd. To je 7,9 kilometara veze sa autoputem „Miloš Veliki“. Zatim do juna završavamo obilaznicu oko Beograda. Posle nas čeka ugovaranje 31 kilometra obilaznice do Pančeva. Do kraja marta završava se deo Moravskog koridora Pojate – Makrešane, što je 18 kilometara. Još jedan deo biće gotov do kraja septembra, do Koševa. Kruševac će do oktobra biti priključen na put. To je 28 kilometara. U 2025. godini će se od Preljine do Pojata stizati za 45-50 minuta. Do kraja sledeće godine biće gotov put Kuzmin – Sremska Rača. Završava se Golubac – Veliko Gradište i Ruma – Šabac – Loznica. Evropska unija finansira Niš-Merdare. Radićemo i brzu saobraćajnicu Mrčajevci-Kragujevac, oko 60 kilometara – istakao je ministar infrastrukture.

TUNELITunel „Laz“ – 2.850 metara
Tunel „Munjino brdo“ – 2.780 metara
Tunel „Trbušani“ – 278 metara

Preljina – Požega u brojkama

30,9 km dužina
450 miliona evra je vrednost investicije
35 mostova
10 nadvožnjaka
3 tunelaŠta će biti završeno sledeće godine

DEONICA KRAJ RADOVA

brza saobraćajnica Surčin-Novi Beograd mart 2023.
obilaznica oko Beograda jun 2023.
autoput Pojate-Kruševac oktobar 2023.
autoput Sremska Rača-Kuzmin do kraja 2023.
autoput Pakovraće-Požega do kraja 2023.
autoput Ruma-Šabac do septembra 2023.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X