мај 26, 2024
Valjevo

Nove mere protiv nasilja u školama: Za đake nasilnike sprema se i društveno koristan rad

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Shutterstock

Radna grupa za prevenciju nasilja usaglasila je ključne mera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje, kao i za njegovu prevenciju. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da su mere pažljivo sagledane, razmatrane njihove posledice i precizirane aktivnosti koje je potrebno preduzeti da bi se realizovale. On je naveo da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se navedene mere sprovele.

Među predloženim merama su brojčano ocenjivanje vladanja od 5. do 8. razreda osnovne škole u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i da ta ocena ulazi u prosek. Predloženo je i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja.

Školama će biti preporučeno da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave. Među merama su povećanje broja pedagoga i psihologa u osnovnim školama, povećanje iznosa naknade za rad odeljenskih starešina, kao i donošenje Pravilnika o radu odeljenskih starešina.

Takođe, predloženo je i povećanje minimalnih novčanih kazni za težu povredu obaveze roditelja iz člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koja se odnosi, između ostalog, i na neučestvovanje u vaspitnom radu deteta, kao i za član zakona koji propisuje povredu zabrane (zabranu diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja). 1

Jedan od predloga je i izrada novih i revizija postojećih stručnih uputstava o saradnji i komunikaciji institucija pod nadležnošću Ministarstva prosvete, Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i MUP. Predložena je i izmena Pravilnika o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, kao i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, posebno u delu koji predviđa da se treći nivo nasilja prijavljuje i putem platforme „Čuvam te“.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X