април 26, 2024
Valjevo

„Ja sam to što sam“

Podelite post:

 

 

 

 

Anketa sprovedena u romskim naseljima na teritoriji grada Valjeva, pokazala je da kod najvećeg broja dece koja se školuju postoji volja da završe školu, jer veruju da će tako doći do boljeg života.

Ipak, za razliku od dece, roditelji su uvereni da u školama postoji problem diskriminacije, ali ne zato što su Romi, već zato što su siromašni.

Treba imati u vidu i složenost ove problematike i neambicioznost Roma u pogledu školovanja svoje dece, koje se ogleda u ranom napuštanju školovanja zbog potrebe da i deca nešto zarade ili ranije udaje ženske dece, odnosno neprijatnosti koje romska deca u školi doživljavaju jer su loše obučena, zapuštena i često prljava pošto ima i onih koji žive u lošim uslovima .

Svu decu koju smo zatekli, koja su odrasla u romskom naselju kažu da ne bi menjala detinjstvo provedeno u živopisnoj prirodi.. Ali za  bidućnost imaju lepše snove, da žive bolje i u lepšim uslovima sa svojim porodicama .

Kažu da se nisu susrela sa diskriminacijom u školama, da vole svoje nastavnike i drugove i da se dobro slažu. „Ja sam to što sam“.

„Nikad toga nije bilo. Imamo divne drugove i drugarice,volimo da se šalimo, učimo i igramo, i nemamo nikakav problem.

Ponosni smo što su nas tako prihvatili,“ kažu deca, koja nisu želela da budu imenovana. 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X