мај 24, 2024
Valjevo

Stefan Krkobabić: Tri ključne inicijative PUPS – Solidarnost i pravda

Podelite post:

 

 

 

Poslanička grupa PUPS – Solidarnost i pravda posebno izdvaja tri poslanička pitanja postavljena Vladi Republike Srbije koja će predstavljati tri naše inicijative od najveće važnosti za veliki broj građana Srbije“, izjavio je Stefan Krkobabić, predsednik poslaničke grupe PUPS – Solidarnost i pravda, sumirajući rad poslaničke grupe Partije ujedinjednih penzionera, poljoprivredika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda.

Inicijitiva za uvođenje socijalnog preduzetništva kao trećeg sektora privređivanja, od najveće važnosti za osobe sa invaliditetom i ostale marginalizovane društvene grupe

– Bespovratna podsticajna sredstva u iznosu do 10 hiljada evra za osnivanje malih preduzeća, zadruga, zanatskih, trgovinskih i ugostiteljskih radnji, biroa…
– Mere pozitivne diskriminacije u sferi poreza i doprinosa: umanjenje stope PDV-a, ukidanje različitih taksi i nameta, ukidanje poreza na dobit…

– Šira društvena afirmacija neophodnosti kupovine njihovih proizvoda i usluga.
Socijalno preduzetništvo kao treći sektor privređivanja, pored javnog i realnog sektora, koji je realnost u svim evropskim državama, predstavlja neophodni korektivni faktor, bitan za osobe sa invaliditetom i ostale marginalizovane društvene grupe koje ova prva dva sektora ne žele da prepoznaju i radno angažuju.

Na predloženi način njihova startna pozicija biće izjednačena sa ostalim učesnicima na tržištu.

Inicijitiva za uvođenje socijalne – garantovane penzije kao posebnog vida socijalnog davanja, u iznosu ne manjem od 100 evra

Socijalna- garantovana penzija je poseban vid socijalnog davanja namenjen osobama preko 65 godina starosti koje nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarile pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.
Među njima je najveći broj žena sa sela i ovakav vid davanja bila bi potvrda da društvo vrednuje njihov rad i da im se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka davale, radeći u domaćinstvima i poljoprivredi.

Inicijativa za stavljanje u funkciju hidrosistema Dunav – Tisa –Dunav

Kanal D-T-D bio je i ostao najveći investicioni projekat u SFRJ. Ukupna dužina kanala je 960 km, od čega je plovno 600 km.
Bio je i treba da bude kanal probuđene nade.

Njegov idejni tvorac Nikola Mirkov tvrdio je da kanal odgovor na osnovno pitanje – kako odvesti i dovesti vodu.
Sistem služi za odvodnjavanje unutrašnjih voda, navodnjavanje, odbranu od poplava, snabdevanje vodom, plovidbu, ribarstvo, turizam. Trenutno se kanalom D-T-D navodnjava oko 50.000 hektara, a njegov potencijal je 10 puta veći, odnosno projektovan je za navodnjavanje oko 500.000 hektara i za odvodnjavanje milion hektara. Bez navodnjavanja nema visoko produktivne poljoprivrede.
U ovim vremenima velikih ekonomskih izazova revitalizacija kanala predstavljala bi izuzetan kapitalni investicioni projekat i imala puno opravdanje.

Poslanička grupa PUPS – Solidarnost i pravda će u narednom periodu pokrenuti ove inicijative i uzeti aktivno učešće u njihovoj realizaciji.

PUPS- Solidarnost i pravda

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X