мај 8, 2024
Valjevo

Nacionalna konferencija pod nazivom „Mreža ustanova obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji – realnost, izazovi i perspektive“.

Podelite post:

 

 

 

Ministarstvo prosvete je 27. decembra 2022. godine u Beogradu organizovalo Nacionalnu konferenciju pod nazivom „Mreža ustanova obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji – realnost, izazovi i perspektive“.

Konferenciju je otvorio ministar Branko Ružić koji je naglasio da je Ministarstvo prosvete značajno uticalo da se stvore pravni okviri u vidu kriterijuma za izradu akata o mreži osnovnih škola koji bi olakšali posao jedinicama lokalnih samouprava da pristupe tom izazovnom zadatku.

U ime ministra dr Aleksandra Martinovića obratio se državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić koji je ukazao na značaj razvoja mreže ustanova obrazovanja i vaspitanja, ali i činjenicu da ova tema predstavlja izazov za mnoge lokalne samouprave. Ispred Stalne konferencije gradova i opština govorio je Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO koji je rekao da su obrazovanje i vaspitanje, posebno predškolsko i obavezno osnovnoškolsko obrazovanje, veoma važne nadležnosti za gradove i opštine, te da je u tom smislu jačanje kapaciteta lokalne samouprave za podršku sistemu obrazovanja i vaspitanja deo strateških prioriteta SKGO.

 

Tema pomoćnika ministra Miloša Blagojevića bila je u vezi sa Konkursom za upis učenika u srednje škole i mrežom srednjih škola. Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra, najpre je predstavio rezultate ankete koju su popunjavale jedinice lokalne samouprave, a zatim konstatovao da je veliki broj lokalnih samouprava doneo akt o uspostavljanju mreže ustanova, ali da postoje i oni koji nisu, te da treba poslati poruku da to učine.

U daljem toku Konferencije prisutnima se obratila Biljana Mićić, zamenik predsednika opštine Osečina. Ona je govorila o optimalnoj mreži u funkciji razvoja opštine Osečina uz izražavanje velikog zadovoljstva što opštinu Osečina predstavlja kao primer dobre prakse.

Posle izlaganja Gorana Joksimovića, rukovodioca Školske uprave Kragujevac na temu mreže predškolskih ustanova i kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja za svako dete, govorila je dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Valjevo o ulozi školske uprave u pružanju stručne podrške lokalnim samoupravama pri donošenju akta o mreži javnih osnovnih škola. Ključni deo izlaganja Zorice Jocić bio je usmeren na podršku školske uprave jedinicama lokalne samouprave pre usvajanja akta o mreži kroz informisanje JLS o zakonskom osnovu, analizu postojeće mreže, sastanke i učešće u radu radnih grupa JLS za izradu elaborata i razvojnog plana mreže i na postupanje školske uprave posle usvajanja akta o mreži. U analizi postojeće mreže na području školske uprave Valjevo, Jocić je naglasila da je broj predškolskih ustanova 14 (Valjevo, Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig, Osečina, Šabac, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik), broj osnovnih škola 75, broj srednjih škola 30, broj područnih osnovnih škola 272, broj učenika u osnovnoškolskom obrazovanju 30991.

Posebnu pažnju Jocić je posvetila sadržaju stručnog mišljenja koje piše školska uprava o zahtevu jedinice lokalne samouprave za davanje saglasnosti na odluku o mreži javnih osnovnih škola. Ona je istakla da se stručno mišljenje školske uprave temelji na analizi podataka iz elaborata JLS o ukupnom broju stanovnika, broju i uzrastu učenika na određenom području koje je definisano od strane JLS, nivou ekonomskog razvoja JLS, specifičnostima lokalne tradicije, specifičnostima i veličini terena, međusobnoj udaljenosti i saobraćajnoj povezanosti naseljenih mesta, kao i specifičnostima brdsko-planinskih područja.Osim toga, dodala je da školska uprava formira stručno mišljenje procenom adekvatnosti / usklađenosti odluke JLS o mreži javnih osnovnih škola sa kriterijumima propisanim Uredbom za donošenje akta o mreži javnih osnovnih škola kroz jednako pravo i dostupnost i potpuni obuhvat osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem svih učenika bez diskriminacije i segregacije po bilo kom osnovu. Za kriterijum dostupnosti programa osnovnog obrazovanja odraslih Zorica Jocić je navela da na području školske uprave Valjevo program osnovnog obrazovanja odraslih realizuju tri osnovne škole koje se nalaze u Valjevu, Šapcu i Loznici. Kao primer kriterijuma u vezi sa postizanjem obrazovno-vaspitnih ciljeva optimalnim korišćenjem raspoloživih resursa, ona je navela opštinu Ub koja je obezbedila izuzetno dobre uslove za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje dece jer je rekonstruisala svih 5 matičnih osnovnih škola, urađen je novi vrtić i urađene su 3 nove škole u izdvojenim odeljenjima Kalinovac, Slatina i Crvena Jabuka. Iskustva opštine Ub su da u mestima u kojima su urađene nove škole broj učenika se iz godine u godinu povećava, a najbolji primer je škola u Slatini gde je 2019. godine bilo 2 učenika, a 2022. godine ovu školu pohađa 13 učenika. Uz konstataciju da je za kvalitetnu i optimalnu mrežu ustanova obrazovanja i vaspitanja potrebna saradnja svih aktera, a posebno jedinica lokalnih samouprava, školske uprave i Ministarstva prosvete, Zorica Jocić je navela informacije o postupanju posle davanja stručnog mišljenja koje školska uprava upućuje nadležnom Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete i naglasila da je perspektiva izrade mreže škola vezana za dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve i školu po meri deteta.

Na prvoj Nacionalnoj konferenciji o mreži ustanova obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji prisustvovali su brojni predstavnici Ministarstva prosvete, školskih uprava i gradova i opština. U ime grada Valjeva su bili Vladimir Mišković, član Gradskog veća i Nikola Savić, saradnik Gradske uprave.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X