јун 18, 2024
Valjevo

Danas se slavi Sveti Ignjatije, običaj je decu povući za uvo

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas prvu krsnu slavu u ovoj godini, praznik Svetog Ignjatija Bogonosca ili Kokošiji Božić.

Prema verovanju, Isus Hrist je, dok je podučavao apostole o smernosti, podigao jedno dete i rekao: „Ko se ponizi kao dete ovo, on je najveći u Carstvu nebeskom“.

Sveti Ignjatije, učenik Jovana Bogoslova, poznat je još i kao Ignjatije Antiohijski. Nazvan je Bogonoscem zato što ga je Isus Hristos držao u rukama dok je bio dete.
Taj dečak bio je Ignjatije, koji je kasnije postao učenik Svetog Jovana Bogoslova, a zatim episkop u Antiohiji.

Nakon što je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu na Persiju, čuo za Ignjatija pokušavao je da ga odvrati od hrišćanske vere na razne načine- ponudom da napreduje u društvenoj hijerarhiji kao i pretnjama. Ignjatije nije pristajao pa ga je car okovanog poslao u Rim i bacio pred divlje životinje u areni.

Na putu do Rima molio se i pristao da strada za veru, lavovi su ga rastrgli 107. godine. Veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažući sve do danas svakome ko ga priziva u pomoć.

Bio je treći patrijarh Antiohijske crkve, uveo je antifonski način pojanja u crkvi. Odbio je da prizna idolopoklonstvo, zbog čega je 106. godine, u Rimu, bačen lavovima.

Zveri su ga rastrgle, ali njegovo srce ostalo je netaknuto. Kažu da se i danas javlja svakome ko ga, u nevolji, priziva u pomoć.

U našem narodu, danas se ne rade teški poslovi, naročito ženski. Ponegde se ovaj dan, koji obiluje ritualnim radnjama, naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić.

Decu danas valja povući za uvo da što više porastu u ovoj godini. Slavi se i kao krsna slava.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X