јун 24, 2024
Valjevo

Aero Alarm: Decenija zagađenog vazduha u Valjevu

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Svaki dan u prvoj nedelji Nove godine sa sagađenim vazduhom. Najviša srednja dnevna koncentracija u četvrtak, 5.1.2023. suspendovane PM10 čestice 158,32 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u četvrtak, 5.1. u vrednosti 119,90 µg/m3. U ponedeljak, 2.1. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 15 časova u vrednosti od 301,26 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođeu ponedeljak, 2.1.u17časova vrednost od 210,63 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U Valjevu vazduh je bio jako zagađen. Svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova. Trebalo je izbegavati fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno pripadnici osetljivih grupa.

Na dan 9.1.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 8 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3). Prošla 2022. godina je okončana sa 144 dana prekoračenja, što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Decenija zagađenog vazduha. Staru godinu smo ispratili brojeći ukupno 144 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica u vazduhu. To je četvorostruko prekoračenje broja od 35 dana koliko je našim zakonima dozvoljeno godišnje prekoračiti dnevnu graničnu vrednost od 50 µg/m3. Merni uređaji su na godišnjem nivou izmerili i srednju godišnju koncentraciju pomenutih PM10 čestica u vrednosti od 50,8 µg/m3 što predstavlja značajno prekoračenje dozvoljene koncentracije od 40 µg/m3. Nacionalna ekološka asocijacija kaže da Valjevo zauzima treće mesto po zagušljivosti u Srbiji, odmah nakon Užica i Popovca. Reč je, naravno, o kvalitetu ili zagađenju vazduha. 

Svakog dana od početka 2023. godine vazduh u Valjevu je bio prekomerno zagađen. U Novu godinu smo ušli i bez usvojenog Plana kvaliteta vazduha, dokumenta koji  bi trebalo da sadrži mere koje je potrebno primeniti da bi se smanjile koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na propisane granične vrednosti. Otkako je 2012. u Valjevu uspostavljeno merenje kvaliteta vazduha ovaj dokument javne politike nije bio valjano usvojen kako bi se smanjilo aerozagađenje. Naprotiv, zvanični podaci pokazuju konstantno, desetogodišnje prisustvo prekomernih koncentracija prašine u vazduhu i veliki broj dana tokom godine sa prekoračenjem graničniIh vrednosti.

Izvor informacija: Lokalni odgovor

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X