април 25, 2024
Valjevo

Borba za bolje uslove života romskih porodica u Valjevu

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

“Romska zajednica je među najbrojnijom manjinom u Evropi, a istovremeno i najranjivija i najviše diskriminisana”, rekao je ambasador Sem Fabrici prilikom nedavne posete Valjevu kada je obišao romsko naselje u blizini Bolnice. Fabriciju su se u obilasku romskih porodica pridružili potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Porodice u ovom romskom naselju su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć EU najugroženijim porodicama u vreme epidemije koronavirusa. Tokom nedavne posete ove delegacije obećana im je pomoć u pronalaženju posla i izgradnja novih stanova, kako bi ove romske porodice imale bolje uslove za život.

Ambasador Fabrici je nakon obilaska romskog naselja izjavio da je romska zajednica među najbrojnijom manjinom u Evropi, a istovremeno i najranjivija i najviše diskriminisana.

“Napori koje ulažemo moj tim, ja i EU, jeste da vidimo kako možemo da učinimo vaše živote boljim. Socijalna inkluzija podrazumeva prevazilaženje brojnih socijalnihbarijera, u obazovanju, zapošljavanju i stambeno zbrinjavanje. Ako srušimo te barijere da deci omogućimo pristup obrazovanju, roditeljima posao i čitavim porodicama domove, onda smo postigli dobru stvar. Mi u EU se trudimo da uradimo naš deo posla. Za ove aktivnosti smo Republici Srbiji donirali 30 miliona evra. Napravljen je napredak, ima više romske dece u školama, ljudi koji imaju krov nad glavom, sada veći broj Roma ima dokumenta. I ovaj deo Srbije treba da bude deo našeg projekta. U aprilu ili maju smo bili ovde i doneli pomoć za ublažavanje teškoća uzrokovanih COVID -19”, rekao je Fabrici i dodao da uz pomoć centralnih i lokalnih vlasti svi zajedno možemo obezbediti obrazovanje, posao i krov nad glavom i u Valjevu, a da je za to potrebna saradnja zajednice sa vlastima.

 

Romi u Valjevu

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio se gostima na poseti Valjevu, ali i na svim dosadašnjim realizovanim projektima koje su pomogli i koji će tek biti realizovani.

“Koristim ovu priliku da vam kažem Valjevo aktivno učestvovati u svim projektima koji su vezani za socijalnu inkluziju Roma sa posebnim aspektom na zapošljavanje i socijalno zbrinjavanje.  U toku su dva projekta koji se odnose na zapošljavanje. Pre nekoliko dana smo završili projekat u romskom naselju Bair. Tamo je završen projekat “Živeti zajedno”, koji je finansiran iz IPA projekata, uz pomoć UNOPS-a”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X