март 29, 2024
Valjevo

Romi i zdravstvena kultura

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Romi koji žive na teritoriji grada Valjeva u velikom broju imaju zdravstvene knjižice, ali došljaci ih nemaju.

„Romkinje koriste zdravstvenu zaštitu, više su prosvećene i obrazovane od Roma. Životni standard Roma i pored poboljšanja je na najnižoj lestvici „.Bili smo u porodici bračnog para Damnjanović, Vesne i Miše. Iz razgovora smo saznali da oni vrlo malo upoznati sa svojim pravima, što se tiče zdravstva i zapošljavanja, Miša i Vesna su bolesni, ne rade, žive sa roditeljima, od kojih samo otac prima penziju najnižu od koje 7000,00 din mesečno plaća kredit. Informisali smo ih o njohovim pravima i obavezama, tako da su jako zadvoljni da su mogli dobiti lekove koji su im neophodni.

Foto/valjevonadlanu.rs (Vesna i Miša- bračni par Damnjanović)

Za Rome se može reći da boluju od raznih bolesti, kao što su : krdiovaskularne i virusne itd…. Znači da ih prate bolesti respiratornog i digestivnog trakta i kožnih promena. Te bolesti obično počnu tako što se prljavim rukama inficiraju, pa se stvaraju štetni agensi. I hranu unose prljavim rukama pa im oboleva želudac, a hrane se neredovno i jednolično. Prljavim rukama dodiruju kožu pa dolazi do promena.

Vesna navodi: „Kada sam počela da radim, a radila sam u fabrici čarapa,dok nisam dobila otkaz,kao tehnološki višak,  veliki broj žena se porađao kod kuće, žene uopšte nisu išle na preglede. Onda možete da zamislite – posle godinu dana rada sve žene i sve trudnice su redovno dolazile na preglede. Radile su ultrazvuk“.

Prema njenim rečima, veliki je uspeh za ženu koja ima četvoro-petoro dece i nikad nije bila na ginekološkom pregledu, koja nikad nije radila ultrazvuk – da vidi svoju bebu još u stomaku i da se porodi u bolnici. Što znači da je godinama populacija romskih zajednica uznapredovala dosta i da su prevazišli vremenom predrasude .

Опис није доступан.

Foto/valjevonadlanu.rs (Vesna i Miša- bračni par Damnjanović)

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X