јун 20, 2024
Valjevo

Zaštitnik građana utvrdio propuste Grada Valjeva

Podelite post:

 

 

Foto: VALJEVONADLANU.RS

Zaštitnik građana je na inicijativu udruženja Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine i Lokalni odgovor utvrdio propuste u postupanju Grada Valjeva koje se odnosi na primenu mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi. Tim povodom  izdrali su  zajedničko saopštenje za javnost organizacije RERI, Nacionalne ekološke asocijacija (NEA) i udruženja Lokalni odgovor i preporuke Ombudsmana: 

„U pritužbi koju su RERI i Lokalni odgovor Valjevo uputili zaštitniku građana krajem novembra prošle godine, navodi se da Gradska uprava više od godinu dana kasni sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha, strateškog dokumenta sa konkretnim merama za smanjenje aerozagađenja. Ovo je naročito važno imajući u vidu da je 2021. u Valjevu zabeležen najveći broj dana, čak 174, sa prekomernim zagađenjem suspendovanim PM10 česticama u čitavoj državi. Situacija nije bila bolja ni 2022. godine,  kada je već u prva dva meseca prekoračen dozvoljen broj dana sa prekomernim dnevnim graničnim vrednostima za PM10 čestice u jednoj kalendarskoj godini.

I Zaštitnik građana je nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrdio da se radi o višegodišnjim propustima, navodeći da se u Valjevu prethodnih devet godina utvrđuje treća kategorija vazduha. Iz toga proizilazi “da dosadašnje mere ili nisu bile adekvatne ili nisu bile primenjivane”, zbog čega je uputio preporuke Gradskoj upravi da “bez odlaganja preduzme sve mere predviđene zakonom i propisima” za donošenje Plana kvaliteta vazduha i kratkoročnog  plana, kao i mere za sprečavanje štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

RERI i Lokalni odgovor smatraju da je rok od 60 dana, koje je Zaštitnik odredio Gradskoj upravi za obaveštenje o preduzetim merama, prilika lokalnoj vlasti da pokaže odgovornost prema svojim građanima, te da bez odlaganja ponovi javni uvid u Plan kvaliteta vazduha, pri čemu će  ovog puta javni uvid biti sproveden u skladu sa propisima.

Pre toga je neophodno da Nacrt Plana bude dopunjen od strane izrađivača, Saobraćajnog instituta CIP doo, uz uvažavanje brojnih pitanja i problema koje je javnost iznela u primedbama i komentarima na ovaj dokument, pri čemu jedno od ključnih ostaje i pitanje formiranja i angažovanja radne grupe za proveru kvaliteta izrade i konačnog sadržaja ovog strateški važnog dokumenta.“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X