7 јуна, 2023
Valjevo

Tradicionalno “Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst”

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Valjevski služiće Svetu Arhijerejsku Liturgiju na Bogojavljenje u četvrtak, 19. januara 2023.godine, u Sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, od 8 sati i 30 minuta.

Obeležavanje praznika Bogojavljenje počinje molitveno, dok je tradicionalno “Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst” na brani reke Gradac.

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Pliva se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i njega poslušajte”.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije. U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi”

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X