мај 24, 2024
Valjevo

Izmene zakona! Ko vozi mortus pijan, oduzima mu se auto!

Podelite post:

 

 

Foto: Arhiv

Automobili će se oduzimati povratnicima za vožnju u alkoholisanom stanju i onima koji nemaju vozačku dozvolu, a vratiće im se kada se završi postupak.

Policija će vozačima koji u roku od dve godine naprave minimum dva teža saobraćajna prekršaja imati pravo da oduzme vozilo do okončanja sudskog postupka. To je novina koju bi trebalo da donesu izmene Zakona o saobraćaju koje bi trebalo da budu usvojene na proleće. Stručnjaci, međutim, smatraju da oduzimanje vozila neodgovornim vozačima treba da bude trajno.

U najteža dela ubrajaće se vožnja pod dejstvom alkohola sa više od dva promila u krvi, vožnja bez dozvole, kao i odbijanje vozača da urade alko-test. Novina u ovom zakonu jeste i stimulacija za savesne vozače koji ne prave prekršaje, pa će takve policajac imati pravo da ne kazni za one „sitnije“ greške.

Da bi nove kaznene mere trebalo da daju dobre rezultate, potvrđuju i stručnjaci, ali dodaju i da bi automobile trebalo oduzimati trajno onima koji ponavljaju teže prekršaje. Oni dodaju da je u toku 2022. registrovano čak 11.000 više vozača pod dejstvom alkohola u odnosu na prethodnu godinu i ističu da tome mora da se stane na put.

Ponavljaju prekršaj

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da treba imati na umu da ovde nije reč o trajnom oduzimanju vozila.

– Trajno oduzimanje automobila nije predviđeno Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Trebalo bi da sud može da izrekne meru oduzimanja vozila koje je upotrebljeno za izvršenje najtežih prekršaja-navodi Okanović.

On dodaje da je realno da nacrt bude usvojen na prolećnom zasedanju Skupštine. Ipak, oduzimanje vozila neće biti primenjeno za nasilničku vožnju, već za vožnju u alkoholisanom stanju i vožnju bez dozvole za bilo koju kategoriju vozila.

– Kod vožnje u alkoholisanom stanju imamo mnogo veći broj povratnika koji čine isti prekršaj uprkos sankcijama. Za vožnju bez dozvole nemamo adekvatnu kaznu, pa bi oduzimanje automobila zapravo bila sankcija koja je potrebna u ovim slučajevima kaže Okanović.

Ne vrede veće kazne

Stručnjak za bezbednost saobraćaja profesor Milan Vujanić takođe navodi da će automobil vozaču biti oduzet dok traje postupak.

– Dakle, neko napravi delo, oduzima mu se vozilo do okončanja postupka. Nakon toga se vraća vlasniku, a zapravo trebalo bi da bude trajno. Ako kod vas nađu pištolj, a nemate dozvolu za njega, oduzeće vam ga. A ako nađu da vozite auto, a nemate pravo da vozite, u čemu je razlika kada je i auto opasna stvar? Ima vozača koje nikako ne možete ubediti da se ponašaju u skladu sa propisima. Onda mu lepo oduzmete to vozilo kojim krši propise, prodate ga i pare stavite u fond za bezbednost saobraćaja. Znači, on koji je nebezbedan finansira bezbednost – kaže Vujanić.

On dodaje da se u Srbiji vozači više boje da im se oduzme vozilo nego da se poveća kazna.

Kome bi se oduzela vozila?

* vozaču uhvaćenom da vozi sa više od dva promila alkohola
* vozaču koji uopšte nema položen vozački ispit za bilo koju kategoriju
* vozaču koji je uhvaćen za volanom bez dozvole jer mu je ona prethodno oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog načina upravljanja vozilom
* vozač koji odbije da se podvrgne alko-testu, odnosno testu na prisustvo narkotika

Trotinetom po pešačkoj stazi

Nacrt predviđa i odredbu o električnim trotinetima, koji trenutno nisu pravno regulisani. Naime, nacrt prvi put uvodi električne trotinete u zakon, definišući šta je lako električno vozilo, kuda se kreće i koji su minimalni starosni uslovi za njegovu upotrebu.

– Suštinska odredba ovog nacrta jeste da se dozvoljava kretanje električnih trotineta pešačkim površinama, odnosno, električni trotineti će se potpuno legalno kretati trotoarima, pešačkim stazama i pešačkim zonama – kaže Damir Okanović.

Predviđeno je i da onaj ko ima manje od 14 godina ne sme da upravlja trotinetom.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X