април 20, 2024
Valjevo

Promena bodovanja osmaka na maloj maturi

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Ove godine je promenjeno bodovanje osmaka na maloj maturi .

Na samoj maloj maturi moguće je osvojiti 40 bodova. Ranijih godina su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova i kombinovani test 14, a sad je nešto drugačije.

– Testovi na završnom ispitu sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa postignuća – osnovnom, srednjem i naprednom. Ovim nivoima opisuju se zahtevi različite težine, kognitivne kompleksnosti i obima znanja, od jednostavnih ka složenim. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu – objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Učenik na osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova, a najveći broj bodova koji može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 25. juna, a konačni rezultati se očekuju 28. juna. Učenici će imati priliku da listu želja popune i predaju u školi 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 3. jula.

Upis u srednje škole malih maturanata

 

popunjavanje liste želja elektronskim putem 29-30. juna

predaja liste želja u osnovnoj školi 29. i 30. juna

provera tačnosti liste želja 1. jula

prijem prigovora učenika 1. jula

konačna lista želja učenika 2. jula

raspodela po školama i obrazovnim profilima 3. jula

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X