април 14, 2024
Valjevo

Poreske obaveze koje stižu na naplatu u februaru

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Kašnjenje u izmirivanju poreskih obaveza od ove godine će se, prema najavama poreznika, strože kažnjavati, ali da bi izbegli plaćanje penala i kamata obveznicima je na raspolaganju detaljan kalendar Poreske uprave prema kojem mogu da planiraju plaćanja i podnošenje dokumentacije u datim rokovima.

Prvi datum u februaru na koji upozorava Poreska uprava je ponedeljak, 6. februar, do kada je rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU.

Takođe, poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom do istog datuma treba da dostave izveštaje na obrascu IOSI o izvršenju obaveze za prethodni mesec i uplati sredstava.

Sledeći bitan datum u Poreskom kalendaru je 10. februar do kada je neophodno da se podnese poreska prijava i plati porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO.

Do 10. u mesecu podnosi se poreska prijava i plaća PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

Petak, 17. februar, je rok do kog je potrebno izmiriti veći broj poreskih obeveza. Prva se odnosi na privrednike koji obavljaju samostalnu delatnost i njihovu obavezu plaćanja doprinosa na prihode za prethodni mesec, kao i za prvi kvartal 2023. godine.

Plaćanje doprinosa za prvi kvartal do 17. februara imaju i poljoprivrednici.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X