април 23, 2024
Valjevo

NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine, uprkos i dalje prisutnim globalnim rizicima, zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ocenila je Narodna banka Srbije (NBS) u redovnoj polugodišnjoj analizi.

Analiza isplativosti štednje NBS pokazala je da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana u prošlih deset godina čak je u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima. Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda. Drugim rečima, u periodu od deset godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok štednja oročena.

Nakon privremene promene u valutnoj strukturi štednje u korist devizne štednje, usled neizvesnosti izazvane sukobom u Ukrajini u prvoj polovini godine, dinarska štednja od juna 2022. raste iz meseca u mesec, što je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i domaći finansijski sistem, ističe NBS.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X